Hooglands feest

Ik ben Bianca Snel, 39 jaar. Ik woon in Nieuwland samen met mijn vriend Carlo en ons samengestelde gezin. Samen hebben we 6 zonen die deels bij ons wonen. De komende tijd zal ik jullie meenemen in het leven in Amersfoort Noord via mijn colums. Ik heb er zin in!

Staat het nog op jullie netvlies? Het Hooglandse feestweekend waar je binnen 4 dagen zoveel leuks te verwerken krijgt? Ik ben nog aan het nagenieten.

Allereerst was er de ervaring van het kaarten kopen, in een lang rij aanschuiven bij Dorpshuis de Neng. Het was voor mij de eerste keer dat ik op deze manier de geliefde kaarten moest regelen. Ik kwam om half 5 onvoorbereid aan en wist niet wat ik zag! Wat een mensenmassa. De echte fanatiekelingen stonden er al om 12 uur s 'middags. Het leek wel alsof ik in de rij stond voor 1 van de grootste artiesten van de wereld. Niets is minder waar, het zijn wel kaarten voor het befaamde Hooglandse feest! Een feest dat niet meer alleen door de Hooglanders wordt bezocht maar waar ook graag de Amersfoorters een graantje van mee willen pikken. Eerlijk gezegd heb ik in de rij wel gedacht waarom niet online bestellen? Ga ik dit volgend jaar echt weer doen? Het zal dan wel een te gek feest moeten zijn. Om 8 uur was ik weer thuis maar wel met de befaamde kaarten op zak.

In de rij zaten mensen op campingstoeltjes, er werd gedronken, gekletst, mijn vriend kwam maar wat eten voor me brengen. Er ontstond wat roering in de rij toen er werd voorgedrongen. Gejoel brak los toen de eerste uit de rij met de befaamde avondkaarten voorbij kwam. De voorpret kon beginnen.

Er zijn mensen die er een jaar voor sparen of een weekend oppas regelen. Voor de boeren uit de omgeving is elkaar daar ontmoeten vaste prik. Donderdag, vrijdag, zaterdag feesten en dan met je gezin naar de grote eindfinale op zondag. Zondag was het druk. Sommigen liepen enigszins brak rond van de biertjes van de avond ervoor. Want wat waren de avonden weer gezellig geweest. Na dit feestweekend zijn de meesten moe, hebben voorlopig even genoeg van de drank maar zijn bijgepraat en voldaan.

's Maandags fietste ik langs de tent. Er stonden nog wat achtergebleven fietsen van bezoekers. De tent werd afgebroken. Met weemoed keek ik ernaar, helaas, volgend jaar pas weer.

Met vriendinnen heb ik het feest geëvalueerd. De feestavonden waar ik uit mijn dak ging; de artiesten, de ene leuker dan de ander. De activiteiten overdag; het hardlopen, de koeienshow, de kraampjes. De organisatie, de vrijwilligers, de betaalbare biertjes. Wat is het mooi dat ze het altijd weer voor elkaar krijgen om van het Hooglandse feest een fantastisch evenement te maken!

Resumerend. Het was geweldig!

En ja, ik sta dus volgend jaar weer in de rij.

En nee, ik zal niet voordringen.