Nieuwlandse helden

In de afgelopen jaren hebben mijn kids aan vele spaaracties meegedaan van slimme supermarktondernemers. Dino's- voetbal-, kook- dierenplaatjes, knuffels, flippo's, tattoos, oranjefrutsels en ga zo maar door. Iedere keer weer werden we er opnieuw gek mee gemaakt. Of ik alsjeblieft een keer naar de ander kant van Amersfoort kon rijden voor spaaractie zoveel. Wat waren wij, ja ik dus ook, er druk mee. Kopen, sorteren, plakken en ruilen. Als ik eigenlijk niets nodig had verzonnen de jongens wel iets. Soms stonden ze zelf urenlang achter het hek om het winkelende publiek met een smekende blik aan te kijken. Als de verzameling klaar was, was het veelal ook klaar. Al mochten de boeken niet weg en bewaarden we ze in de kast. Van elk boek twee, ze wilden immers altijd graag 'zelluf' sparen. Deze tijd is voorbij, mij krijgen ze niet meer gek met een actie, zo dacht ik.

Maar nu is onze wijk in de ban van echt een hele leuke actie; de voetbalhelden van Nieuwland. De supermarkt heeft een spaaractie van voetbalplaatjes met onze eigen voetballers uit 'Noord'. Ruim 600.000,- plaatjes met wel 600 helden. Nooit geweten dat er zoveel talenten in onze eigen wijk rondliepen. Hoe leuk is het om je eigen zoon te sparen? Hoe leuk is het om het team van je eigen zoon compleet te hebben en te ontdekken dat het buurjongetje verderop ook op voetbal zit? ,,lachen" zeg ik tegen mijn zoon ,,Zit hij ook op voetbal? Ik stop zijn kaartje wel in zijn brievenbus".

Mijn zoon is op een leeftijd dat de styling van zijn haar opeens belangrijk is, dus hij was toch blij dat hij gel had meegenomen. Het fotomoment was namelijk na de wedstrijd. Als ik zo kijk waren sommigen de gel wel vergeten of waren ze nog niet op die bewuste 'als je haar maar goed zit' leeftijd. Anderen hadden nog die geweldige rode 'ik heb net gespeeld' blos op hun gezicht. Een vereeuwigd plaatje, een herinnering voor later. Jouw plaatje wordt dus wel gewoon bekeken door iedereen in de wijk. Jouw foto dat wordt gesorteerd, geplakt en geruild waarna het opnieuw wordt bekeken en mogelijk zelfs jarenlang wordt bewaard in de kast.

Het volkrijgen van het boek wordt nog wel een hele klus. Er ligt nu al een hele stapel dubbele kaartjes en het team is nog niet eens voor een derde compleet. Het boek is nog één grote gatenkaas. Ondanks dat ik (oeps…) gewoon de hele buurt heb ingeschakeld. Nu ik het teruglees denk ik, Bianc, werkelijk? Heb jij de buurt ingeschakeld? Hmm.

Het is geweldig om te zien, al die enthousiaste kinderen die bij de supermarkt staan. Al had het soms meer weg van een kleine chaos van smekende kindertjes, geen oog meer voor het hek, alleen nog voor de plaatjes. Op zoek naar dat ene plaatje van zichzelf, broer, zus of beste vriendje.

,,Sorry, ik neem ze mee voor mijn eigen zoon".

Alhoewel, ik kan me toch niet bedwingen. Gewoon even kijken wie erin zit.

Ha, lachen, dat is het jongetje uit zijn klas.

Het is gewoon leuk.

Bianca van der Linden-Snel.