Bergen aan Zee geen los zand

Vertrekkend voorzitter blij met betrokkenheid bewoners

Gerard Smit

[BERGEN AAN ZEE] ,,Je zou denken dat een toeristisch dorp als Bergen aan Zee qua bewoners als los zand aan elkaar hangt. Maar dat is niet zo. Ze zijn juist heel betrokken, en doen veel voor het dorp. Daardoor krijgen we als Dorpsraad veel voor elkaar."

Dat zegt vertrekkend voorzitter Stella Schrijver. In 1987 kwam ze met man en kinderen in Bergen aan Zee wonen en werd vlak na de oprichting lid van het bestuur van de Dorpsraad. Drie jaar later werd ze tot voorzitter gekozen. De functie heeft ze de maximale periode van zes jaar vervuld. Na twee jaar uit het bestuur geweest te zijn, heeft ze opnieuw een periode van zes jaar de voorzittershamer gehanteerd. Op 17 november van dit jaar zat het er echt op. Er gingen stemmen op om de statuten aan te passen, zodat ze kon blijven. Maar dat gaat Stella Schrijver te ver. Vers bloed in de raad is goed, vindt ze. Ze heeft er alle vertrouwen in dat het zittend bestuur met Matthijs van Blokland als nieuwe voorzitter het prima gaat doen.

De Dorpsraad is, met het oog op de fusie van Bergen, Schoorl en Egmond, opgericht in 2001 uit onvrede over stiefmoederlijke behandeling van het dorp. Groen en wegen werden slecht onderhouden en er was weinig controle. Dat wilde de Dorpsraad veranderen.

De meeste zaken worden geregeld in goed overleg met de gemeente, maar soms is er iets meer nodig. Zoals de keer dat de Dorpsraad wethouder en raadsleden uitnodigde om tijdens de wijkschouw op een kar door het dorp te rijden. ,,Als je een abortus wilt, moet je door Bergen aan Zee rijden", zei toen een van hen. Nu liggen de straten er een stuk beter bij.

[PAALTJES] Ook de toegangsweg tot het dorp, de Zeeweg, heeft door de Dorpsraad een ander aanzien gekregen. De provincie had enorme borden met pijlen langs de weg gezet om te waarschuwen voor gevaarlijke bochten. Ze ontnamen het zicht op de duinen. Volgens de Dorpsraad hielpen ze ook niet om dodelijke ongelukken te voorkomen. Dat kwam door te hard rijden. Dan kun je beter paaltjes neerzetten waardoor auto's niet van de weg afraken. Gemeente en provincie wilden daar niets van weten. Waarop de Dorpsraad commissaris van de Koning Johan Remkes aanschreef. Nu zijn de borden weg en staan er lage paaltjes net als op de Herenweg naar Egmond.

[NIEUWJAARSRECEPTIE] De Dorpsraad organiseert jaarlijks een nieuwjaarsreceptie. De Stichting Vrienden van het Vredeskerkje zorgt voor het eerste drankje, de Dorpsraad voor de bitterballen, daarna is het met z'n allen stamppot eten in Hotel Meijer. De jaarlijkse Opschoondag is net zo'n feest. Begin april volgt de opening van het badseizoen. Voor de kinderen is er dan een springkussen op het Rode Plein.

Een doorn in het oog van de dorpsbewoners is het al jaren leegstaande hotel Monsmarem. ,,Ik had gehoopt de sloop van het gebouw nog net voor mijn vertrek mee te maken. Zover is het nog niet, maar het staat wel te gebeuren."