• ROBERTJOORE fotobureua R&M Joore
  • ROBERTJOORE fotobureua R&M Joore

Cyber City tussen de planken

RIJPWETERING Zo'n 130 kinderen begonnen op dinsdag 8 augustus aan een van hun hoogtepunten van het jaar: de huttenbouw. De 4- tot 14-jarigen gingen, al dan niet geholpen door hun ouders, heftig aan de slag met hamers, spijkers en zagen. Wie even rust nodig had, kon zijn of haar gezicht in de grote tent laten verven.

Ieder jaar heeft de huttenbouw een thema en dit jaar is het thema 'Cyber city', zo informeren mede-organisatoren Claudia Rotteveel en Mariëlle Hoogenboom. Samen met een tiental vaste vrijwilligers zetten zij ieder jaar de huttenbouw op. Daarnaast zijn er veel ouders, die een of meerdere dagen een handje helpen.

VAKANTIE ,,De huttenbouw bloeit als nooit tevoren", zo informeert Rotteveel: ,,In tegenstelling tot andere dorpen neemt het aantal deelnemers bij ons niet af, terwijl er wel steeds minder kinderen in ons dorp wonen.'' Daar heeft ze een verklaring voor: ,,Wij organiseren het huttenbouw standaard in de vijfde week van de vakantie en heel veel kinderen willen zo graag meedoen, dat ze hun ouders dwingen om voor die tijd op vakantie te gaan.''

Voor de 9-jarige Neeltje is het de eerste keer dat ze meedoet. Spannend vindt ze het niet, omdat ze het al een keer gezien heeft hoe het moet, laat ze weten. ,,Ik ga een vierkant huis bouwen, waar twee mensen in passen. Ik heb nog niet geoefend met hamer en spijkers, maar thuis bouw ik wel veel met Kapla.'' Haar vriendinnetje Nika (10) rekent op de hulp van hun vaders: ,,Zij helpen ook mee. We staan nu al bij de pallets, die we moeten hebben om de mooiste hut te bouwen.''

HAMER De vrienden Arthur (7), Tim (6), Mees (6) en Dane (7) werken goed samen. ,,Vorig jaar bouwden we een konijnenhok en dit jaar wordt het een Sinterklaashok'', licht Arthur hun plannen toe. Dane zwaait met zijn hamer in de lucht en juicht enthousiast: ,,Dan krijgen we veel snoep van Sinterklaas!'' Ook Mees en Tim hebben grootse plannen. ,,We bouwen een hut van twee verdiepingen!" ,,Nee, van tien verdiepingen!'' Als na een paar dagen timmeren en zagen het huttenbouwwerk er op zit, mogen de kinderen een nachtje blijven slapen in hun hut. Maar dat kan pas, nadat de hutten goedgekeurd zijn. Dan wordt er niet gekeken naar brandveiligheid, laten Hoogenboom en Rotteveel lachend weten: ,,Er moeten geen uitstekende spijkers zijn; die hameren we weg én de hut moet stevig in elkaar zitten, zodat die niet instort.'' De kinderen kunnen hun hutten ook verven, maar alleen met de speciale waterverf, die door de organisatie wordt aangeleverd.