• Frans Tol

De Boog 'na 35-jaar groter dan ooit'

Uitbundige viering jubileum van Montessorischool De Boog

Frans Tol

Van het oude kunstwerk, dat uit portretfoto's van leerlingen was samengesteld, werden vrijdag de losse portretten verkocht. De onthulling van het nieuwe kunstwerk werd gedaan door Peter Schreuder, die nu deel uitmaakt van SOPOH - de overkoepelende Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer - maar die van 2010 tot 2013 zelf directeur was van De Boog.

"Deze school is na 35 jaar met zo'n 270 leerlingen groter dan ooit. Wij zijn met de gemeente wel in gesprek over een Brede School in de Nieuwe Kom, maar daar is geen ruimte voor De Boog. Die blijft gewoon hier. Wel is het gebouw zelf aan wat renovatie toe. Ook daar praten wij met de gemeente over."

De Boog begin in september 1981 in het gebouw waarin nu de Daltonschool basisschool Het Palet zit, maar kreeg al spoedig een definitief onderkomen in de J. Boogaardstraat. "Wij zijn de 'omfietsschool' van Nieuw-Vennep", aldus huidige directeur Claar Rekers. "Ik vind het belangrijk dat er in Haarlemmermeer bij het openbaar onderwijs door het aanbod naast de gewone scholen, een school met een Jenaplanschool, vier Daltonscholen en een Montessorischool wat te kiezen valt. Daarom ben ik extra blij dat ouders bewust voor onze school kiezen. Wij zitten verstopt maar mensen weten ons toch te vinden. En omdat het geen grote school is, ken ik alle leerlingen en ouders bij naam. De school groeit maar wij hebben bij scouting Kagiwepi ruimte gevonden voor onze BSO."

De lustrumweek stond bol van activiteiten. Maandag gingen alle leerlingen met juffen en veel hulpouders naar Zandvoort. Woensdag was er een muzikale dag met workshops trommelen met afval. Vrijdagochtend was er een vossenjacht en de namiddag en avond werden gevuld met een groot feest voor alle leerlingen en ouders. "Er is vandaag voor alle leerlingen een maaltijd, een ijsje en een salade", zo wist hulpouder Linda van Leer te melden.

Zij wees op het jaarthema duurzaamheid, de kraanwaterfles die alle leerlingen al in hun bezit hadden, maar die men nu kon kopen met een opbrengst voor kinderen in Nairobi, en op de kraam met fruit. "Je kunt als school vignetten halen voor dingen zoals de veilige school, de sportieve school maar ook voor de gezonde school. En daar zijn wij nu mee bezig."

Op het schoolplein waren kraampjes voor drankjes, patat, broodjes, en popcorn. Leerlingen konden allerlei oud-Hollandse spelletjes spelen, zich laten schminken of hun nagels laten lakken. Er waren prijzen te winnen met doelschieten en spijkerbroekhangen. En binnen was er in de gymzaal een disco gaande. "Wij hebben hier een fantastische groep hulpouders en een geweldig team trouwe leerkrachten. Leerkrachten die vanwege hun kennis en inzet een beter salaris verdienen", aldus een trotse Rekers.

Foto: SOPOH-bestuurder Peter Schreuder en schooldirecteur Claar Rekers.