• ANP Foto

Eikenprocessierups rukt op in Amstelveen

AMSTELVEEN In het Amsterdamse Bos zorgen ze voor overlast en inmiddels ook in Amstelveen: de eikenprocessierups. De gemeente heeft de eiken in de stad onderzocht en een aannemer ingeschakeld voor het verwijderen van de rupsen.

De eikenprocessierups is een klein beestje met een grote impact. Reden hiervoor is het feit dat de brandhaartjes van deze rups voor veel irritatie kunnen zorgen. De beestjes zorgen in het Amsterdamse Bos al voor de nodige overlast en zijn nu dus ook naar Amstelveen opgerukt. 

VEEL MENSEN De gemeente is begonnen met het laten bestrijden van rupsen op plekken waar veel mensen samenkomen. Denk aan scholen en openbare gebouwen. Daarna zijn eiken in bosplantsoen aan de beurt, waar niet of nauwelijks mensen komen. Voor het bestrijden is tot het einde van de derde week van juli de tijd. Dan worden de rupsen vlinders en die kunnen weer opnieuw eitjes leggen.

Amstelveen bestrijdt de eikenprocessierups op een traditionele manier. Over het algemeen zijn de eiken goed bereikbaar met een hoogwerker. Met een stofzuiger worden de nesten opgezogen. Als het niet met een hoogwerker kan, klimmen de bestrijders met beschermende kleding in de bomen, fixeren het nest met lijm en plukken het uit de boom.

VERKOELENDE ZALF Maar wat als je nu toch met de rupsen in aanraking bent gekomen? 'Brandharen van rupsen geven op de huid na ongeveer 1,5 uur irritatie', zo laat de gemeente weten op haar website. 'De weerhaakjes van de rups geven een irriterende stof af als ze stuk gaan. Het beste is om niet te krabben of te wrijven maar de brandhaartjes met tape weg te halen, warm te douchen en dan een verkoelende zalf op de huid te smeren. Of mentholpoeder te gebruiken. Tip aan hondenbezitters: honden kunnen last krijgen van luchtwegproblemen als ze met hun snuit in rupsen wroeten.'