Klaar voor de wintersport

Vincent Jansen

[WATERLAND] Als je op wintersport wilt, hoef je alleen maar op ski-les. Toch? Niet als het aan skivereniging Zaanstreek-Waterland ligt. De vereniging biedt namelijk een totaalplaatje en bereidt leden al 25 jaar voor op de fysieke inspanning die wintersport met zich meebrengt.

[TRAININGEN] De ongeveer 280 leden die de vereniging telt trainen het hele jaar door. Ruud Burger, PR medewerker, vertelt: 'Bij ons krijgt men geen ski-lessen maar trainingen die hoofdzakelijk gericht zijn op de spieren die men gebruikt bij het skiën. Ga je de helling af dan belast je bijvoorbeeld de bovenbenen en daar voel je ook vaak als eerst de verzuring. Maar naast de bovenbenen trainen we natuurlijk nog veel meer; denk aan buikspieren, rugspieren en balans- en valtraining. Onze trainingen worden bovendien gegeven door professionele instructeurs, die allemaal zijn opgeleid door Skibond Nederland en een vaktechnische achtergrond hebben in de (sport)fysiotherapie.'

[DAM TOT DAM] Hoewel de trainingen hoofdzakelijk gericht zijn op de wintersport, traint men ook ieder jaar voor de Dam-tot-Damloop. 'Onze leden zijn allemaal sportief. De jongste is rond de 35 en de oudste al over de 80. Maar ze hebben 1 gezamenlijke passie en dat is naast de wintersport vooral het sportief bezig zijn in het algemeen. Hoewel we dus de trainingen aan die 'ski-kapstok' ophangen, is onze vereniging eigenlijk toegankelijk voor iedereen. Dus ook voor mensen die helemaal niets met wintersport hebben maar die wel een goede lichamelijke conditie belangrijk vinden en/of bijvoorbeeld doelgericht willen trainen, zoals voor een hardloopevenement als de Dam tot Dam,' aldus Burger.

[SNEEUWFIT] De skivereniging Zaanstreek-Waterland is aangesloten bij de landelijke Skivereniging. Een lidmaatschap kost €13,50 per jaar. Hiervoor ontvangt men onder andere een nieuwsbrief en kan men zich het hele jaar door inschrijven voor afwisselende trainingen, zowel buiten als binnen. 'Vooral onze Sneeuwfit trainingen in het Twiske, met een opkomst van 50 man, zijn populair.', zegt Ruud Burger. 'We verdelen de groep dan in vieren en doen Bootcamp- en Crossfit-achtige oefeningen op allerlei verschillende ondergronden, en gebruik makend van wat we onderweg tegenkomen. Maar ook binnen gaan we los. We maken dan onder andere gebruik van fitnessapparaten. Het mooie is gewoon dat iedereen op zijn eigen niveau kan trainen. Je kunt het lekker rustig aan doen maar ook helemaal stuk gaan. Daarbij heeft ook iedereen zijn eigen doel. Er trainen bij ons bijvoorbeeld mensen die fit willen zijn om achter hun kleinkinderen aan te kunnen hollen in de sneeuw', zegt Burger lachend.

[REIZEN] Wie onbeperkt alle trainingen buiten en binnen wil volgen, betaalt (naast het lidmaatschap) ongeveer €150,- op jaarbasis. Hier staan dan wel ruim 50 trainingen tegenover. 'Daarnaast organiseren we ook nog leuke evenementen, zoals compleet verzorgde ski-reizen. Ook werken we samen met andere instanties, waardoor onze leden bijvoorbeeld met aantrekkelijke kortingen spullen kunnen aanschaffen voor de wintersport. Maar onze kracht zit 'm nogmaals in onze gevarieerde trainingen. Of je nu langlauft, skiet, snowboard of wandelt, hardloopt of aan nordic walking doet, er is altijd wel een training die bij je past.'

Kijk voor meer informatie of een gratis proefles op: www.skizw.nl