[Preventieplan 'ruggespraak'

Reva Centre en Viva Zorggroep zijn klachten zorg-m/v vóór

[CASTRICUM] De zorgbranche staat bekend om het fysiek en psychisch zware werk. Dit kan leiden tot overbelasting met fysieke klachten en zelfs arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Vooral bij werknemers van 55 jaar en ouder leidt dat vaak tot langdurig verzuim. Daarom slaan ViVa! Zorggroep en Reva Centre Fysiotherapie de handen ineen. Zij komen met een, mede door de overheid gesubsidieerd, innovatief project:het Preventie Plan Ruggespraak.

Dit preventieplan draait om het creëren van bewustwording. Er wordt voorlichting gegeven en de risicofactoren voor het krijgen van
fysieke klachten worden in kaart gebracht. HR-specialist Gezondheidsmanagement Tinka Janissen van ViVa! Zorggroep is betrokken bij het preventieplan: "We zijn binnen ViVa! Zorggroep voortdurend bezig om het begrip 'vitaliteit' onder de aandacht te brengen bij onze medewerkers. We weten dat de zorgverlening veeleisend is en zoeken dus manieren om onze medewerkers te ondersteunen en bewuster te maken. We verwachten veel van ruggespraak."

[NEK EN RUG] Een groot deel van het verzuim ontstaat door klachten van de nek en rug. Daarom heeft Reva Centre een screening van de wervelkolom ontwikkeld. Hierbij wordt door middel van een aantal specifieke testen beoordeeld wat de kwaliteit van bewegen is, het vermogen tot stabiliseren en de beweeglijkheid. Wanneer blijkt dat de werknemer verhoogde risico's loopt op nek- of rugklachten, wordt een traject aangeboden dat uit een stabiliserend oefenprogramma bestaat met behulp van de OriGENE methode.

Martijn Boots en Sebas de Lange zijn beiden fysiotherapeuten van Reva Centre. In samenwerking met Tinka voeren zij dit project uit. Martijn benadrukt: "Bewustwording van de belasting en belastbaarheid is van groot belang; zonder dat is het niet mogelijk om de juiste actie te ondernemen. Het is heel mooi dat ViVa! Zorggroep haar werknemers hierbij stimuleert. De kunst is om werknemers te laten inzien dat je door middel van eenvoudige oefeningen in alledaagse situaties klachten kunt voorkomen."

[WORKSHOP] Naast de screening krijgen de medewerkers ook een workshop aangeboden. Sebas legt uit: "Tijdens de workshop ligt het accent vooral op goed gebruik van de wervelkolom. 'Gebruik de wervelkolom waarvoor die gebouwd is.' Daarbij ervaren de deelnemers hoe de verschillende spiergroepen van de wervelkolom werken. Met dagelijkse kleine aanpassingen kun je al een groot verschil creëren in je beweeggedrag. Ik hoor regelmatig dat mensen niet hadden verwacht dat het zo eenvoudig zou zijn om je wervelkolom te trainen."

Martijn: "Deze samenwerking met ViVa! Zorggroep is van groot maatschappelijk belang. We hopen zoveel mogelijk mensen voorlichting te kunnen geven want ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen!" Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op via 0251-231900. Of kijk op revacentre.nl