Steeds minder konijnen in het duin

Konijnenstand nu dramatisch

[WIJK AAN ZEE HEEMSKERK] In het Noordhollands Duinreservaat loopt het aantal konijnen al jaren terug. Dit is zorgwekkend, stelt duinbeheerder PWN, omdat konijnen een belangrijke rol spelen in het ecosysteem van de duinen. Aan duinbezoekers wordt daarom gevraagd deze dieren niet te verstoren.

Al dertig jaar worden konijnen geteld door vaste routes acht maal te rijden in één maand tijd. Dit gebeurt twee maal per jaar, in het voor- en najaar, na zonsondergang. Weer of geen weer. Alle konijnen die binnen de straal van het autolicht zichtbaar zijn worden genoteerd. In 1990 werden op deze manier in zowel de regio Bergen als de regio Egmond-Zuid rond de 250 konijnen geteld. Vorig jaar was dit in Egmond nog hooguit een tiende, terwijl in Bergen de tien konijnen niet eens werd gehaald.

[DRAMATISCH RECORD] Maar het speelt niet alleen hier. Op de route door het duinterrein van Heemskerk en Castricum werden de afgelopen maand slechts twee konijnen geregistreerd. Een dramatisch record.
"Dat betekent natuurlijk niet dat er maar twee konijnen leven in dat duingebied," verklaart Veronique van Meurs. Ze is boswachter bij het P.W.N. en begaan met het lot van de konijnen. "Het geeft wel aan dat de stand erg laag is en dat er geen sprake is van herstel."

[ZIEKTES] De konijnenstand staat al jaren onder druk. Dit komt onder andere door de uitbraak van verschillende virusziektes, zoals het bekende Myxomatose. Recent is daar VHS type 2 als bedreiging bijgekomen, een uiterst besmettelijke ziekte. Hiertegen hebben konijnen dan ook nog geen resistentie opgebouwd. Ondanks hun voortreffelijke voortplantingsvermogen, lukt het de konijnen maar niet om hun aantal weer op peil te brengen.

[STROPERIJ] Bij PWN is men dan ook erg geschrokken toen een van de boswachters onlangs een konijn aantrof in een strik, ergens ten noorden van Egmond aan Zee. Van Meurs: "De uitdrukking 'Bij de beesten af" is hier volledig op zijn plaats. We proberen er alles aan te doen om onze favoriete grazertjes terug te krijgen en dan wordt één van de laatste der Mohikanen gedood. Natuurlijk handhaven we op stroperij, maar dat vindt plaats nádat een overtreding heeft plaatsgevonden. Voor het konijn is het dan al te laat. En elk levend konijn kan bijdragen aan een gezondere en grotere populatie."

[ECOSYSTEEM] Het konijn is een van de belangrijkste duingrazers. Het gaat verruiging van de vegetatie tegen, en zorgt met zijn graafgedrag voor lokale verstuivingen en dynamiek. Het ecosysteem in het duin blijft daardoor in evenwicht. Natuurbeheerders, waaronder PWN, nemen steeds meer maatregelen die het herstel van konijnenpopulaties kunnen bevorderen. Er wordt bijvoorbeeld geplagd, gemaaid en er worden andere grazers in het duin 'ingehuurd' om de vegetatie kort te houden. Schotse hooglanders, geiten, schapen, paarden en wisenten zorgen er voor dat het duin aantrekkelijk blijft voor flora, maar ook voor fauna zoals het konijn.

Het publiek kan zaken die mogelijk duiden op stroperij melden (023-5413333 of info@pwn.nl), en duinbezoekers wordt gevraagd de dieren vooral niet te verstoren en iedere konijnwaarneming, levend of dood, te melden op waarneming.nl