• Theo Beumer

Voor het eerst in 35 jaar weer tweede klasse voetbal op zondag in Ede

EDE Voor het eerst in 35 jaar speelt er weer een voetbalclub uit Ede op zondag in de tweede klasse. FC Jeugd heeft dinsdagmiddag bevestigd gekregen dat de Edenaren volgend seizoen in de tweede klasse uitkomen. Het roemruchte vv Ede was in 1985 de laatste Edese club op dat niveau.

Eip Janssen

,,Geweldig nieuws. Om 13.30 uur werden wij per mail geïnformeerd te zijn gepromoveerd. Een bekroning van een bizar seizoen”, laat Melis Versteeg namens de Edese nu tweedeklasser weten.

DECENNIA Het is vijfendertig jaar geleden dat een Edese amateurvoetbalclub in de tweede klasse uitkwam. Na het seizoen 1984/1985 degradeerde Ede en zakte ver weg.

Bij FC Jeugd was het even de vraag of zij in het district West 1 of Oost zouden worden beoordeeld op promotie. ,,Ik heb begrepen dat wij op basis van de ranglijst in het KNVB district West 1 zijn gepromoveerd. Of de indeling volgend seizoen West 1 of Oost zal zijn is nu niet bekend. Belangrijkste is dat de club maar vooral de spelers loon naar werken hebben gekregen."

BOVENAAN FC Jeugd verdiende de promotie op basis van het sportieve aspect zeker. ,,We hebben behoudens de eerste wedstrijd (verlies tegen VDZ 0-1, red.) het gehele seizoen aan de leiding gestaan. Natuurlijk kwam de competitiestop wegens de coronacrisis als een koude douche, maar voor wie niet. Ook bij ons was het gezondheidsaspect het belangrijkste. Maar uiteraard ook een teleurstelling dat we een mooi seizoen niet leken te mogen bekronen. Dit telefoontje van de KNVB komt zó gelegen", gaat Versteeg verder.

Trainer Mohammed Mouhouti en de spelers werden onmiddellijk via de groeps app op de hoogte gesteld. ,,De laatste tijd werd er bij ons, mede wegens de Ramadan en corona niet getraind. Uiteraard zullen we zo spoedig mogelijk kijken of de training opstarten zinvol is. De selectie heeft unaniem aangegeven volgend seizoen voor de nieuwe tweedeklasser uit te willen komen. Maar nu we een klasse hoger spelen kijken we nog wel of de selectie uitgebreid kan worden", aldus technisch manager Melis Versteeg. 

BESCHEIDEN, MAAR BLIJ Trainer Mohammed Mouhouti reageert zoals iedereen hem eigenlijk kent. Intens blij maar ook bescheiden. ,,Ik ben heel blij voor de club en de spelers. Dat ik er een steentje aan heb mogen bijdragen is leuk. Op termijn ben ik een passant en begrijp heel goed dat de mensen van de club die al jaren hun energie in FC Jeugd steken een traantje laten.”

Ook Mouhouti onderstreept dat de promotie van FC Jeugd een beloning is van een mooi seizoen. ,,Ik denk dat wij het hele seizoen heel goed voetbal hebben laten zien. Menig trainer van de tegenstander wist dat na afloop ook te vertellen. De mix van routiniers en relatief jonge spelers is een succes gebleken.”

ROUTINE De FC Jeugd-trainer weet dat zijn huidige selectie ook volgend jaar graag in de tweede klasse uitkomt. ,,Wij hebben een aantal routiniers en jonge spelers die het tweede klasse niveau zeker aankunnen. Maar in de tweede klasse heb je niet alleen kwaliteit nodig, maar ook slimmigheid. Als er nog een of twee wat geroutineerde spelers bij komen, zijn alle posities minimaal dubbel bezet." 

,,Of ik een voorkeur heb voor het district Oost of West", herhaalt de trainer de vraag. ,,Persoonlijk niet. Ik denk dat als wij in het district Oost worden ingedeeld veelal de Achterhoek moet worden bezocht. Maar laten we even genieten van dit moment. FC Jeugd bezorgt na vijfendertig jaar de gemeente Ede weer een tweedeklasser. Daar mogen niet alleen de grondleggers van deze club blij mee zijn. Maar ook elke Edese voetballiefhebber. FC Jeugd staat voor technisch vaardig aantrekkelijk voetbal. En de club is daarnaast heel gastvrij. Ik hoop dat vele toeschouwers komend seizoen de weg op zondag naar de Hoekelumse Eng weten te vinden”, besluit Mohammed Mouhouti dolgelukkig.

De redactie van RegiosportVeenendaal.nl selecteert belangrijke, opvallende en spraakmakende sportverhalen en nieuwtjes uit de regio. Lees deze verhalen onder de rubriek 'Uit de regio'.