Verrassend Binnenduin

Siem Weterings

Aflevering 2: de straatnamen

Binnenduin, wat gaat het worden? In ieder geval wordt het geen postzegelrepubliek zoals de Broekpolder. Nee, dit voormalige tuindersgebied tussen de Zeestraat, de Creutzberglaan en de Brederodelaan belooft een mooie, groene woonwijk van ongeveer 19 hectare te worden, met 225 woningen: vrijstaande woningen, rijtjeswoningen, appartementen en vrije kavels. Behoud van het historische karakter en de kenmerkende charme van dit gebied staan bij de realisatie voorop. Het dient een ruim opgezette wijk te worden, een overgang van de huidige bebouwing naar de Binnenduinrandweg (N197). Zo staat het ongeveer op de website van de gemeente Beverwijk. Of het zo blijft is nog maar de vraag, want de gemeente verandert vaker van plannen dan een gemiddelde vrouw van schoenen.
Zo ook wat straatnamen betreft. In 2010 heeft de toenmalige straatnaamcommissie een voorstel gedaan om het noordelijke gedeelte boven de Bankenlaan te linken aan de Tweede Wereldoorlog. Dit is inderdaad geschied met de namen: Beukman, Jacques Martens, Laan van Diaspora.
Het midden en zuidelijke stuk zou meer vernoemd worden in de trant van het eerder genoemde historische karakter, dus meer agrarisch gericht. De hoofdweg zou Kennemerlandrecht gaan heten, wat precies past bij deze straat door dit waterachtige gebied. Ook de andere namen pasten zeker goed in deze context.
Echter, in 2016 heeft één of andere fan van een zangeresje wat handtekeningen opgehaald en stelde voor haar en zogenaamde 'bekende' Beverwijkers te vernoemen. Bekend? Annie Palmboom is in IJmuiden geboren, heeft één keer met het songfestival meegedaan en werd laatste met nul punten. Wat een verdienste voor Beverwijk! Ik ken ondernemers die veel meer voor Beverwijk hebben betekend dan er alleen maar geboren zijn. Onbegrijpelijk dat het huidige college er mee akkoord is gegaan met als gevolg dat we nu opgescheept zitten met: een kunstenaar, iemand die ooit eens een rondje heeft gefietst en verder B-artiesten waar 90% van de Wijkers nog nooit van gehoord heeft. Grappig feitje is dat de kunstenaar, Jan van der Schoor, al in eerste instantie in 2010 werd voorgedragen door bovengenoemde commissie, maar toen werd afgewezen omdat hij te veel dronk en daardoor geen goed voorbeeld was.
Een opvallend detail is dat op de website van de gemeente en projectontwikkelaars nog steeds de oude namen staan vermeld in de door het toenmalige college vastgelegde nota. Namen die veel beter passen bij de historie en het karakter van deze wijk; De Banne, Ambachtsheer, Vierschaar.
Toch vreemd, er wordt een commissie benoemd, die doet een voorstel voor Binnenduin volgens de richtlijnen van Vereniging Nederlandse Gemeenten. Hier staat o.a. in "Geen levenden en van onbesproken gedrag". Oké, misschien is dit ondertussen achterhaald of gokken ze erop dat diegene overleden is als de straat klaar is? Het betekent wel dat Astrid Joosten nog steeds een kans maakt als straks de ondergrondse afvalcontainers een naam gaan krijgen.

Dit is het tweede verhaal in de serie over Beverwijks jongste woonwijk.