Workshop met 3-gangenlunch

[HIPPOLYTUSHOEF] De overheid kwam eind november met het Nationaal Preventieakkoord: een plan van zeventig partijen die samen aan de slag gaan om Nederland gezonder te maken. Zo worden er maatregelen genomen tegen roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. In een van deze drie kunnen chef-kok Ed Bontekoning en gewichtsconsulent Hanke Prijs wat betekenen. Daarom geven ze zaterdag 8 december een workshop met smakelijke afloop: je kerstmenu in een gezonder jasje.

[SCHIJF VAN VIJF] De aanleiding voor deze workshop is het preventieakkoord dat sinds kort van kracht is. De partijen zetten zich in om de omgeving gezonder te maken en om kinderen thuis, op school, op de opvang in de wijk en op de sportvereniging meer te laten bewegen. Om gezond eten te stimuleren komt er onder andere een campagne over de Schijf van Vijf en een nieuw, breed gedragen voedselkeuzelogo. Om het drinken van water te stimuleren komen er meer watertappunten op publieke plekken. Producenten gaan suiker in frisdrank stapsgewijs verminderen naar 30% minder verkochte calorieën in 2025.

[GENAAID WAAR JE BIJ STAAT] Een goed initiatief vindt gewichtsconsulent Hanke Prijs. "Het begint bij onze kinderen. Ouders moeten zich realiseren dat bijna in alle bewerkte producten suikers zitten. En dat die suikers ervoor zorgen dat we met zijn allen steeds dikker worden. Een snoepje omdat je gevallen bent. Een liga of sultana als tussendoortje op school. We geven kinderen suikers als troost, maar ook onbewust omdat we niet weten dat een product suikerhoudend is. Producenten verleiden ons constant, laten dingen er gezonder uitzien, zetten allerlei claims op verpakkingen. Je wordt genaaid waar je bij staat. Eigenlijk ben ik daar heel boos over, maar dat heeft niet zoveel zin", lacht de gewichtsconsulent, "dus kies ik ervoor om mensen bewust te maken. Met lezingen en workshops. Want wist je dat er in bouillonblokjes, soep uit blik en zelfs vleeswaren suiker verstopt zit?"

[ROMIG ZONDER VET] Hanke Prijs zocht voor deze workshop de samenwerking met chef-kok Ed Bontekoning van Mieke's Eten en Drinken. Hij was direct enthousiast over het plan en wilde graag meewerken. "Ik zal tussendoor ook nog wat tips geven. Bijvoorbeeld hoe je een cranberrysaus toch zoet krijgt zonder suiker. Of een volle romige saus op tafel zet zonder dat je er heel veel room bijvoegt", aldus Ed Bontekoning.

[IN DISCUSSIE] De workshop met driegangenlunch ziet er als volgt uit: eerst gaan de deelnemers in theorie aan de slag met een make-over van een kerstmenu. Ze bedenken samen, in een onderlinge discussie met Hanke Prijs als gespreksleider, wat betere alternatieven zouden kunnen zijn voor een calorierijk menu. De gewichtsconsulent zal laten zien hoeveel calorieën het kan schelen als je roomijs bijvoorbeeld verruilt voor ijs van Griekse yoghurt.

Onderwijl duikt de kok zijn keuken in om de gezonde variant van het kerstmenu te bereiden. Het driegangenmenu wordt na de workshop in lunchvorm aangeboden. Bij elk gerecht vertelt Ed wat hij gedaan heeft om het gerecht lichter, maar wel smaakvol te maken.

[INFORMATIE] De workshop is zaterdag 8 december bij Mieke's Eten en Drinken aan de Rijksstraatweg 15 in Hippolytushoef. Aanvang 12.00 uur, aanmelden via info@hankeprijs.nl, 06-12951964. Kosten 29,75 euro, inclusief koffie en thee bij binnenkomst, workshop en driegangenlunch (exclusief drankjes).

[RECEPT VIA DE MAIL] Na afloop krijgen de deelnemers het complete kerstrecept gemaild, zodat ze er zelf mee aan de slag kunnen.