Verhuizing na echtscheiding, mag dat?

[VEENENDAAL] De constatering dat je huwelijk definitief voorbij is doet pijn. Behalve dat het emotioneel moeilijk is, moeten er ook financieel allerlei beslissingen worden genomen. Als je samen kinderen hebt, dan maak je samen afspraken over de kinderen. In juridische termen: er wordt een zogeheten ouderschapsplan opgesteld. Hierin worden alle afspraken vastgelegd. Gelukkig lukt het vaak om tot goede afspraken te komen. Zeker als de verhouding en communicatie goed zijn, wordt ook met regelmaat een zogeheten co-ouderschapsregeling afgesproken. Vaak zijn de kinderen dan een week bij de één en daarna een week bij de ander.

[JOLANDA EN MARK] Zo ook bij Mark en Jolanda. Zij zijn gescheiden en hebben twee kinderen, voor wie ze om beurten een week zorgen. Geruime tijd loopt dit goed. De tijd verstrijkt. Na een tijdje komt er een nieuwe partner in het leven van Jolanda. Zij start voorzichtig een nieuwe relatie.

Op enig moment komt Jolanda op het punt dat ze met haar nieuwe partner onder één dak wil gaan wonen. Maar waar dan? De nieuwe partner woont 80 kilometer verder en kan niet bij haar komen wonen. Jolanda zal dus moeten verhuizen.

En daar begint nu vaak de discussie. Want zo'n verhuizing, daar is Mark niet blij mee. Er is immers een co-ouderschap. En dat is alleen werkbaar als Jolanda bij hem in de buurt blijft wonen. Mark kan hier niet mee instemmen. Dit betekent dat Jolanda, als zij blijft bij haar voornemen, de rechtbank om toestemming moet vragen

[TOESTEMMING AAN DE RECHTER] Hierover is al vaak geprocedeerd. De rechter kijkt daarbij onder andere naar de noodzaak om te verhuizen, de mate waarin de verhuizing is doordacht en voorbereid, de verdeling van de zorgtaken en de rechten van de andere ouder op onverminderd contact met de minderjarige in hun vertrouwde omgeving.

Dit zijn niet de enige criteria, maar wel enkele belangrijke. Als sprake is van een co-ouderschap, zal een verzoek om met de kinderen te mogen verhuizen niet snel worden toegewezen. Er moeten echt een objectieve noodzaak zijn om te verhuizen. Hiervan is geen sprake in het geval van Mark en Jolanda.

Een verhuizing is een ingrijpende ervaring voor kinderen, zeker als kinderen al heel lang ergens wonen, daar naar school gaan en daar hun sociale contacten hebben. Bij een verhuizing worden zij dan weggehaald uit een stabiele en vertrouwde omgeving. Die veranderingen zijn volgens de rechter doorgaans niet in het belang van kinderen.

[VOORUIT DENKEN] Hoe begrijpelijk de wens van Jolanda dus ook is, de kans dat zij mag verhuizen is klein. Het zou goed zijn om daar al over na te denken bij de scheiding en bij het opstellen van het ouderschapsplan. Vaak speelt de wens om te verhuizen dan niet, waardoor daar ook niet zo over nagedacht worden.

Van belang is in ieder geval om te realiseren dat, als een co-ouderschapsregeling wordt afgesproken, dit min of meer betekent dat ex-partners zolang de kinderen thuis wonen bij elkaar in de buurt moeten blijven wonen.

mr. Natasja Barské - Gelling

[Dit artikel wordt u aangeboden door BVD advocaten. Nieuweweg 40-42, 3905 LN Veenendaal. Contact: barske@bvd-advocaten.nl. Info: www.bvd-advocaten.nl. De echtscheidingslijn van BVD advocaten is tot 21.00 uur 's avonds bereikbaar via 0318-531799. Ook afspraken zijn in de avond mogelijk.]