• PAWEL KAZMIERCZAK

Fietsvakantie in Duitsland – Hoe ga je met de coronamaatregelen om?

Nu de grenscontroles in Duitsland verleden tijd zijn mogen we weer op vakantie naar onze Oosterburen. Maar hoe ziet een fietsvakantie naar Duitsland er momenteel uit, en wat zijn de regels en adviezen omtrent Corona? In dit artikel leggen we alles uit hoe een fietsvakantie naar Duitsland tijdens Corona eruitziet. 

Hoe ziet een fietsvakantie naar Duitsland er nu uit?

Het grote voordeel van een fietsvakantie is dat je continue actief bent in de buitenlucht. Zolang je op de fiets zit, hoef je dan ook geen mondkapje te dragen. Wel is het belangrijk om 1,5 meter afstand te houden. Fiets je op een smal fietspad en kan je niet inhalen zonder afstand te houden, dan moet je wachten tot het pad breder wordt. 

Met de auto naar Duitsland voor een fietsvakantie

Indien je met de auto naar Duitsland reist is het belangrijk om rekening te houden met de milieuzones. Vrijwel elke stad in Duitsland heeft een Umweltzone, waar het verplicht is om met een milieusticker te rijden. Deze 'groene sticker Duitsland'  kun je bij verschillende sites, waaronder de ANWB en GWK, bestellen. 

Ook belangrijk is het dragen van mondkapjes in de auto indien je met meer dan twee personen in de auto zit, die niet tot hetzelfde huishouden behoren. In dit geval moeten alle bijrijders een mondkapje dragen. Let op! De bestuurder mag geen mondkapje dragen. Het gezicht van de chaffeur moet ten allen tijden zichtbaar blijven, omdat je in Duitsland anders een boete kunt krijgen.

Mondkapjes tijdens een fietsvakantie?

Ja, ook tijdens de fietsvakantie moeten mondkapjes gewoon mee. Deze hoef je dus niet te dragen op de fiets, maar wel op andere plekken. Ga je bijvoorbeeld lunchen, dan heb je een mondkapje nodig bij binnenkomst en vertrek. Ook wanneer naar het toilet gaat in het restaurant heb je een mondkapje nodig. Indien je op het terras zit is een mondkapje niet verplicht. 

Wanneer je een overnachting hebt geboekt in Duitsland zal je ook niet ontkomen aan de mondkapjes. In de gezamenlijke ruimtes zoals bijvoorbeeld de lobby, receptie, trappenhuis en de ontbijtzaal zijn mondkapjes ook verplicht. Deze mag je weer af doen zodra je in jouw kamer bent.  

In Duitsland is het overigens ook toegestaan om in plaats van een mondkapje een sjaal, of een zelfgemaakt mondkapje te dragen. Het belangrijkste is dat zowel neus als mond bedekt zijn. Mondkapjes zijn verplicht voor iedereen vanaf zes jaar.