• VMHC Spitsbergen
  • Jacques Jullens

Spannende weken breken aan voor VMHC Spitsbergen

VEENENDAAL De krokusvakantie zit erop en tegelijk ook de winterstop van de hockeyers. Dat betekent dat de spelers bij VMHC Spitsbergen ook weer hun kunsten mogen vertonen en de dames en heren zijn er klaar voor. Waar de mannen spelen om de titel in de vierde klasse, doen de dames er alles aan om in de derde klasse te blijven.

door Jeroen van der Veer

Na wat oefenwedstrijden en trainingen kan assistent-trainer Nicky Roelofs bevestigen dat de dames van VMHC Spitsbergen staan te popelen. Natuurlijk beseffen zij ook dat er snel punten behaald moeten worden om uit de gevarenzone weg te komen en daar ligt dan ook direct de eerste doelstelling. Roelofs: ,,Als je zo snel als mogelijk een punt of acht weet te bemachtigen, kan je daarna vrijuit hockeyen. Uiteindelijk moet dat resulteren in lijfsbehoud en vanuit daar kunnen we verder bouwen."

Van tegenstanders horen wij dat we veel te laag staan gezien ons spelWant dat bouwen is wat men wil bij Spitsbergen. Het eerste damesteam bestaat veelal uit vriendinnen, waarbij er natuurlijk gepresteerd moet worden, maar waar gezelligheid minstens zo belangrijk is. Dat vindt de club nog altijd zeer belangrijk, al willen zij volgend seizoen toch wat meer professionaliseren. ,,Daar zijn we eigenlijk dit jaar al een beetje mee gestart", duidt Roelofs. ,,Door middel van een ander systeem en wat meer risico in ons spel te leggen. Dat kost tijd en jammer genoeg ook punten. Van tegenstanders horen wij dat we veel te laag staan gezien ons spel. Dat is een goed teken."

Volgend seizoen komt er een mooie lichting over vanuit de A1 en daarom is het voor Dames 1 zaak om in de derde klasse te blijven. Momenteel staat er slechts één ploeg onder hen en dat moeten er aan het einde van de rit minimaal twee zijn. ,,Want dan blijven we erin", is Roelofs helder. ,,Dat is nu ons hoofddoel en dat weet ook iedereen."

Daarmee kunnen de vrouwen aanstaande zondag beginnen als om 12.45 uur Baarn op bezoek komt. De wedstrijd daaropvolgend, om 14.45 uur, is die van de heren. In Veenendaal speelt het eerste mannenteam tegen Avanti en zij kunnen een goede stap zetten richting de eventuele titel. ,,Maar", is coach Amanda Koopmans duidelijk. ,,De nummer één staat wel ver van ons af. Wij staan derde met acht punten achterstand, dus het is reëler om voor de tweede plek te gaan en deze geeft recht op de play-offs."

Wij zijn echt een team en met z'n allen gaan we voor het hoogst haalbareKoopmans is aan haar tweede seizoen bezig als hoofdtrainer/coach bij het eerste herenteam en ze geniet er elke training en wedstrijd opnieuw van. ,,Het is een groep van 14 gasten en ze zijn geweldig. De jongste is 16 en de oudste 37, maar het is écht een team."

Leuke bijkomstigheid is dat Koopmans twee van haar zoons in het eerste herenteam heeft lopen. ,,Of ik op hun kritischer ben dan op de rest? Ja, misschien wel onbewust. Maar zoals ik zei: het is echt een team en met z'n allen gaan we voor het hoogst haalbare."