• Het kampioensteam

    Vitesse

Kampioenschap Vitesse uit Castricum in the pocket

CASTRICUM Het leek op voorhand een eenvoudige missie voor Vitesse: uit bij het onderaan staande DTS moest het gaan gebeuren. Dat lukte uiteindelijk ook wel, maar vraag niet hoe! Omdat DTS zo'n kwartier voor tijd vanuit het niets gelijkmaakte, moest Vitesse tot het laatste fluitsignaal knokken voor dat ene belangrijke puntje. En toen dat eindelijk klonk, barstte het feest los op het veld en ging de het complete team uit z'n dak.


De kampioenstress zat er kennelijk helemaal in bij de ploeg van trainer Thijs Sluijter. De opkomst van beide teams door een muur van rook was spectaculair. Maar de wedstrijd zelf was dat niet. Ondanks de steun van de massaal meegereisde Castricumse fans, kwam de ploeg in het duel niet of nauwelijks los. Al snel werd duidelijk dat DTS er vol voor wilde gaan, al dan niet aangemoedigd door een door de Kennemers uitgeloofde winstpremie. DTS startte daarom met een versterkte defensie waar Vitesse nauwelijks gaten in wist te vinden. Enerzijds verliep de opbouw vanaf achter veel te traag en anderzijds werd veel te weinig via de vleugels aangevallen.

Maar in de 38e minuut kwam Vitesse toch op voorsprong. Na een hoge voorzet van achteruit volgde een luchtduel tussen spits Nick van de Ven en zijn tegenstander, waarna de bal voor de voeten viel van topscoorder Jort Kaandorp. Die wist wel raad met dat buitenkansje: 0-1. Wie dacht dat daarmee de ban gebroken was, kwam bedrogen uit. Want het spelbeeld bleef hetzelfde en DTS gaf zich allesbehalve gewonnen. Zo'n vier minuten na rust had de bal op de stip gemoeten toen een van de verdedigers liggend op de grond met een uitgestrekte arm de bal met zijn hand tegen hield. De toch al wat discutabel leidende scheidsrechter stond er nog geen 10 meter vanaf en had vrij zicht op die handsbal maar liet om onbegrijpelijke redenen doorspelen. Tien minuten later probeerde Jasper Rutgers het van afstand maar zijn pegel raakte de buitenkant van de paal. Daarna kwam Vitesse nauwelijks meer aan goede aanvallen toe en omdat ook DTS er weinig van bakte leek het duel op een magere zege voor Vitesse te gaan uitlopen. Totdat de thuisploeg in de 74e minuut geheel onverwacht de gelijkmaker wist te produceren. Omdat De Kennemers op dat moment 0-1 voor stond was de spanning ineens in volle omvang terug! Vitesse probeerde nog wel opnieuw afstand van DTS te nemen, maar de keeper van de thuisploeg werd nauwelijks meer op de proef gesteld. De ontlading was dus groot toen het laatste fluitsignaal eindelijk klonk en het feest kon beginnen.