• Theo Beumer

Alsnog NK wielrennen in augustus

VEENENDAAL Het leek er op dat de Nederlandse kampioenen wielrennen van precies een jaar in Ede, twee jaar lang konden rijden in hun rood-wit-blauwe kampioenstrui. Door de coronamaatregelen werd het NK van dit jaar aanvankelijk geschrapt. Maar dat is nu teruggedraaid. De Nederlandse kampioenschappen wielrennen worden in augustus alsnog gehouden. 

Nadat de titelstrijd eerder was afgelast vanwege de coronacrisis leek het erop dat er dit jaar vanwege de overvolle kalender niet meer om de rood-wit-blauwe truien zou worden gefietst. Wielerbond KNWU en organisator Courage Events zijn er, mede dankzij de versoepeling van de coronaregels, alsnog in geslaagd een weekend te vinden. Op 21, 22 en 23 augustus komen de beloften bij de mannen en de eliterenners bij de mannen en vrouwen in actie op de VAM-Berg.

Nabij het Drentse Wijster ligt een parcours van 7,3 kilometer waar, zo meldt de KNWU, kan worden voldaan aan alle per 1 juli geldende regels ten aanzien van het coronavirus.

De internationale wielrenunie UCI had het weekeinde van 22 en 23 augustus al aanbevolen voor de nationale kampioenschappen, maar probleem was dat het organiseren van evenementen tot 1 september verboden was. Door de vorige week door premier Rutte aangekondigde versoepelingen kan een NK nu toch in augustus worden gehouden.

De redactie van RegiosportVeenendaal.nl selecteert belangrijke, opvallende en spraakmakende sportverhalen en nieuwtjes uit de regio. Lees deze verhalen onder de rubriek 'Uit de regio'.

EVENEMENT OM NAAR UIT TE KIJKEN Algemeen directeur Thorwald Veneberg van de KNWU was blij met de versoepeling. ,,Dit is voor veel renners een evenement om naar uit te kijken. Het was goed uit te leggen geweest als we het dit jaar niet konden organiseren gezien de maatschappelijke belangen die enkele maanden voorrang genoten. Maar nu sportevenementen weer zijn toegestaan, kijken we uit naar een voor ons als bond belangrijk wedstrijdmoment."

De bond liet meewegen dat het NK met name voor de continentale teams en de vrouwenploegen een belangrijk moment is om in beeld te komen in een jaar waarin er maandenlang niet gekoerst kon worden.

Het NK tijdrijden werd eerder dit jaar al wel gepland, dit NK is op woensdag 7 oktober in Emmen.

NK IN EDE Precies een jaar geleden stond de gemeente Ede dagenlang in het teken van het NK wielrennen. Bij de mannen ging de titel naar Fabio Jakobsen, Martijn Budding werd bij dat NK knap vierde. Bij de vrouwen kwam Lorena Wiebes als eerste over de streep. Bij het tijdrijden gingen de titels naar Jos van Emden en Annemiek van Vleuten. Meer teruglezen of terugkijken over het NK wielrennen in Ede van vorig jaar, kijk dan hier.