• Archieffoto.

    DV

Coach Delno begint zelfs zijn wekker om 05.00 uur te missen

VEENENDAAL Waar zwemcoach Harry Delno normaal gesproken altijd om 05.00 uur aan de badrand staat, is dat momenteel allemaal anders. Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de zwemmers niet mogen trainen en dat houdt ook in dat het leven van de trainer er heel anders uitziet. ,,Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik begin zelfs de chloorlucht te missen."

door Jeroen van der Veer

Wie Delno ook maar een beetje kent, weet dat zijn zwemmers een prominente rol in zijn leven hebben. Al meerdere jaren is de Veenendaler vrijwel dagelijks in de zwembaden te vinden en daar komt door het coronavirus nu opeens verandering in. Geen trainingen, geen wekker die voor 05.00 uur in de ochtend afgaat en veel meer vrije tijd.

GEMIS ,,Ja, dat was in het begin wel wennen hoor", lacht de coach. ,,De eerste dagen werd ik automatisch vroeg wakker, maar inmiddels kan ik iets uitslapen. Daarnaast eet ik nu veel regelmatiger en sport ik meer. Dat is misschien wel het enige positieve aan deze periode."

Alhoewel, positief? Delno moet eerlijk bekennen dat hij 'zijn oude leventje' mist. ,,Ja, ik mis die gasten en het bezig zijn. Gelukkig gaat mijn normale werk gewoon door, wat ik veel vanuit huis kan doen. Maar het bezig zijn met die zwemmers mis ik, dat klopt. Maar goed, het is eventjes niet anders."

BEZIG BLIJVEN Zoals gezegd sport de trainer nu zelf ook weer meer dan voorheen. Dat komt door de vrije tijd die is ontstaan en door zijn clubgenoten. Met veel zwemmers hebben ze een app waarop ze de prestaties van elkaar kunnen zien. Zo wordt bijgehouden wie wat doet, hoeveel trainingsuren zijn gepakt en welke onderdelen gedaan worden. ,,Ikzelf loop hard en fiets. Je merkt door die app dat je elkaar motiveert. Daarnaast krijgen de sporters van de fysiotherapeut elke dag een schema en die kunnen ze uitvoeren. Het gaat hierbij om landtrainingen; kracht en bijvoorbeeld mobiliteit. Je moet toch bezig blijven."

VOLHOUDEN Toch zullen de zwemmers water nodig hebben om optimaal te kunnen trainen en juist dat is even niet mogelijk. ,,De corona-bacterie gaat dood in het zwemwater, maar ik kan begrijpen dat zwemmen momenteel niet is toegestaan. Dat gaan de zwemmers zeker merken: je kan nog zoveel trainen zonder water, maar je hebt nou eenmaal zwemuren nodig om op niveau te blijven. Ik hoop dan ook dat we snel weer het bad in mogen. Mogelijk biedt het openwaterseizoen een uitkomst."
In zijn eigen omgeving is iedereen nog gezond en gelukkig ook de zwemmers, wil Delno benadrukt hebben. Eigenlijk is de rest dus bijzaak. ,,Ik hoop alleen wel dat we niet met z'n allen alleen maar netflixen. We moeten in beweging blijven om straks sterker terug te komen. De zwemkalender is helemaal leeg; mogelijk kunnen we oefentoernooien organiseren als dit weer mag."

OUDE LEVENTJE Dat is echter zorg voor later. Momenteel kan Delno de wekker iets later zetten, 's avonds op een normale tijd met zijn gezin avondeten en daarnaast zelf ook lekker sporten. ,,Maar", wil hij met een lach afsluiten. ,,Geef mij het oude leventje maar weer hoor."