• Telenet Baloise Lions

Eerste profkoers voor Jelle Looijen harde leerschool

VEENENDAAL Wielrenner Jelle Looijen heeft zijn vuurdoop in het profpeloton gehad. Zondag stond de coureur uit Elst aan de start voor de Grote Prijs Vermarc in het Belgische Rotselaar. En dat bleek een mooie, maar harde leerschool.

De wielrenner maakte afgelopen voorjaar de overstap naar het team van Telenet Baloise Lions, waarmee hij ook de overstap maakte van het mountainbiken naar het wielrennen op de weg. Doordat ook de wielerwereld door corona lange tijd stil kwam te staan, moest Looijen lang wachten op zijn wedstrijddebuut, maar zondag was het eindelijk zover. En hij keek zijn ogen uit.

SPEKTAKEL ,,Het was een heel spektakel, heel wat anders dan ik gewend was bij de mountainbike wedstrijden", zegt Looijen in een reactie aan RegiosportVeenendaal.nl. ,,Het was allemaal super professioneel georganiseerd en alle profploegen hadden er veel zin in en gingen er vol voor."

Nadat er eerst een minuut stilte werd gehouden voor Niels de Vriendt, die een dag eerder bij een koers om het leven was gekomen, trok het peloton zich op gang voor de eerste Belgische koers in maanden. En het ging meteen hard. Er ontstond een kopgroep, met onder anderen Nederlands Kampioen Fabio Jakobsen, en het peloton moest in de achtervolging.

TE VER NAAR ACHTEREN Looijen had het zwaar. ,,Omdat ik simpelweg geen ervaring heb met dit soort koersen, zat ik veel te ver achter in het peloton. Alles zat op een sliert door de harde wind en het peloton brak uit elkaar. Ik kon het gaatje niet meer dichten en moest even later afstappen", aldus de coureur die ook ondersteund wordt door Team Veenendaal. 

De winst ging uiteindelijk naar Florian Sénéchal die in de laatste ronde de twee laatst overgebleven aanvallers verschalkte met een versnelling. De Fransman soleerde zo naar de zege, voor Oscar Riesebeek en Victor Campenaerts. Looijens teamgenoot Lars van der Haar uit Woudenberg werd 78e.

VEEL GELEERD Ondanks dat hij niet de finish haalde, is Looijen niet ontevreden: ,,Het was mijn allereerste koers, en dan direct op dit niveau. Ik heb veel geleerd en dat kan ik meenemen naar de volgende wedstrijden." Die volgende wedstrijden staan 'pas' op het programma in augustus, eerst gaat Looijen met zijn ploeg op trainingsstage in de Ardennen.