• Tumisu (pixabay)

Live: Extra maatregelen rond corona

VEENENDAAL De coronamaatregelen zijn uitgebreid over het hele land. Dat is donderdagmiddag bekend gemaakt tijdens een persconferentie van de overheid en het RIVM. Iedereen in het hele land moet thuis blijven bij klachten, evenementen met meer dan 100 personen mogen niet doorgaan en werknemers wordt gevraagd thuis te werken. Ook is al het prof- en amateurvoetbal afgelast. De maatregelen gaan in per direct en duren zeker tot en met 31 maart. (Update: inmiddels is bekend dat de afgelastingen nog zeker tot en met 6 april duren.)

Voor mensen met klachten geldt: blijf thuis en mijdt sociale contacten. Bel pas met een huisarts als de klachten toenemen. Evenementen en activiteiten met meer dan 100 personen mogen niet doorgaan, dat geldt ook voor sportclubs en sportwedstrijden, theaters en musea bijvoorbeeld. Hogescholen wordt gevraagd grootschalige hoorcolleges online aan te bieden. Er is vooralsnog geen reden om basisscholen, middelbare scholen en mbo's te sluiten. Mensen wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken, en bijeenkomsten op het werk met 100 personen of meer kunnen niet doorgaan.

Gevraagd wordt om bezoek aan ouderen en mensen met minder weerstand te beperken of liever te vermijden. Voor zorgpersoneel is het extra hard werken, blijf pas thuis bij klachten en koorts en stem dat af met je werkgever. En zorgpersoneel wordt gevraagd niet naar het buitenland te reizen.

Ook Veenendaal wordt geraakt door het virus en de maatregelen. Eén inwoner is inmiddels besmet en sportwedstrijden en activiteiten gaan niet door. Hieronder een overzicht.

21.45 uur: Dit liveblog is voor vandaag gesloten.

21.42 uur: Team Verhaar heeft besloten dat de gym vanaf vrijdag voor een week dicht gaat. ,,We hopen op maandag 23 maart weer open te gaan", laat de sportschool via instagram weten.

21.33 uur: De Steve Billinghurst Friendshipcup gaat dit jaar niet door. Dat heeft de organisatie donderdagavond besloten naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen met betrekking tot het coronavirus. Het toernooi, georganiseerd door GVVV en DOVO, zou op Goede Vrijdag 10 april gespeeld worden.

20.44 uur: Badminton Duovereniging Veenendaal meldt dat ook bij hen de speelavonden voorlopig niet doorgaan. De zaal blijft tot 31 maart aanstaande gesloten.

19.40 uur: De NS rijdt vanaf vrijdag met minder treinen in de spits. Een woordvoerder van de NS laat weten dat geen extra spitstreinen meer worden ingezet, omdat minder reizigers worden verwacht. Het kabinet riep mensen donderdag op zo veel mogelijk thuis te werken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Verder stelt de NS dat het personeel hard nodig is voor het reguliere treinverkeer.

18.34 uur: Als laatste grote sportbond heeft ook korfbalbond KNKV besloten alle korfbalwedstrijden tot en met 31 maart af te gelasten. ,,Ook adviseren we verenigingen om tot die tijd trainingen en bijeenkomsten niet door te laten gaan. Deze maatregel volgt op de kabinetsmaatregelen in verband het coronavirus."

18.30 uur: Bij hockeyvereniging VMHC Spitsbergen gaat de accommodatie op slot, geen trainingen, vergaderingen en evenementen bij de club tot 1 april. Ook AXA Valleirenners heeft alle trainingen afgelast.

18.05 uur: Ook de tafeltennissers van SKF hoeven voorlopig niet in actie te komen. De NTTB heeft alle competities tot en met 31 maart stilgelegd.

17.55 uur: De waterpolocompetitie is ook stilgelegd tot en met 31 maart, zo meldt de KNZB.

17.27 uur: Zwembad De Vallei in Veenendaal is tot en met 31 maart gesloten voor recreatief zwemmen, banen zwemmen, aquasporten en alle sportverenigingen. Zwemlessen gaan wel door, omdat die groepen met zekerheid kleiner dan honderd personen zijn. Zwemlesouders ontvangen vandaag een e-mail. Dat meldt Sportservice Veenendaal donderdagmiddag. Voor competitie en trainingen worden verenigingen vanuit hun sportbond geïnformeerd. De scholen informeren de leerlingen/ouders over de sportlessen in sportzalen.

17.16 uur: Veenendaalse clubs laten weten dat er de komende periode ook niet getraind wordt op hun accommodaties. Onder meer GVVV, DOVO, vv Veenendaal, VCV volleybal en SKF korfbal hebben dat al aangegeven.

16.55 uur: Hockeybond KNHB volgt andere sportbonden en heeft alle wedstrijden tot en met 31 maart afgelast. ,,Dit betreft een maatregel die voor alle teams is genomen ongeacht niveau en competities. Deze maatregel gaat met onmiddellijke ingang in. De KNHB streeft ernaar de afgelaste wedstrijden op een later tijdstip in te halen en zal de mogelijkheden daartoe onderzoeken", aldus de hockeybond. Aansluitend op de landelijke maatregelen vraagt de KNHB haar verenigingen per direct alle hockeyactiviteiten (trainingen, bijeenkomsten etc) af te gelasten tot en met 31 maart, ook als deze bijeenkomsten/trainingen minder dan 100 personen betreffen. Het spreekt voor zich dat ook de door de KNHB georganiseerde activiteiten gedurende dezelfde periode geen doorgang vinden. 

16.41 uur: Ook alle volleybalwedstrijden zijn tot en met 31 maart afgelast, meldt volleybalbond Nevobo zojuist.

16.39 uur: De Nederlandse sportwereld ligt de komende weken stil. Sportkoepel NOC*NSF adviseert donderdag haar leden alle evenementen, zowel in de profwereld als de amateurwereld, niet door te laten gaan. De reden is de uitbraak van het coronavirus en de nieuwe maatregelen die donderdag in Nederland zijn aangekondigd. Naast de sportwedstrijden zelf is het beter ook alle andere clubbijeenkomsten in de sportwereld uit te stellen, aldus NOC*NSF. 

16.33 uur: In verband met het advies van het RIVM heeft de stichting Oranjedag Veenendaal besloten om de schoolvoetbal wedstrijden van morgenavond (13 maart) af te gelasten. Meer informatie over het vervolg volgt op een later moment.

16.30 uur: Alle wedstrijden van veld- en zaalvoetbalverenigingen gaan tot en met 31 maart niet door. Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB: ,,Wij adviseren alle amateurverenigingen om ook geen trainingen, oefenwedstrijden of andere grote bijeenkomsten te organiseren. We hopen op begrip voor dit lastige besluit en de medewerking van alle clubs om gezamenlijk de competities tot een goed einde te brengen. De komende periode gaan we nadenken over een goede oplossing voor ons amateurvoetbal." Zie ook ons sportprogramma.

16.19 uur: Protestantse Kerk Nederland (PKN) raadt kerkelijke gemeenten aan om alle bijeenkomsten met meer dan 100 mensen af te gelasten. Ook als dat om kerkdiensten gaat. Deze maatregel geldt tot en met 31 maart 2020. Ds. René de Reuver leidt op zondag 15 maart op NPO 2 (tijdstip nog onbekend) vanuit de kapel van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk een korte meditatie ter vervanging van de kerkdiensten die zondag niet door kunnen gaan. Deze uitzending wordt verzorgd door de EO.

16.07 uur: Er worden voor zeker zes weken geen professionele tenniswedstrijden gespeeld in het mannentennis. Dat heeft de ATP donderdagmiddag bekend gemaakt. Dat betekent dat Botic van de Zandschulp voorlopig niet in actie komt, en dus dat hij voor zeker zes weken langer de beste tennisser van Nederland is.

15.00 uur: De waterpolomannen van het nationale team van Nederland, onder leiding van bondscoach Harry van der Meer uit Veenendaal, spelen hun OKT (olympisch kwalificatietoernooi) niet van 22 tot en met 29 maart. Het evenement werd vrijdag verplaatst naar 31 mei tot en met 7 juni. Zwemcentrum Rotterdam blijft de locatie. Ook de Swim Cup in Eindhoven en Den Haag, waar zwemmers van VZC aan mee zouden doen, zijn van de kalender gehaald.

13.13 uur: De laatste ronde van de KNZB hoofdklasse zwemcompetitie is afgelast. De wedstrijd zou zaterdag in het Valleibad in Veenendaal gehouden worden. PSV uit Eindhoven zou één van de tegenstanders van VZC zijn. Van de KNZB mogen zij niet in wedstrijdverband buiten Brabant uitkomen vanwege het coronavirus.

12.42 uur: De Veenendaalse Bridgevereniging VBV schrapt tot in ieder geval volgende week vrijdag (20 maart) alle activiteiten, zo meldt het bestuur in een brief aan de leden. 

12.26 uur: Het Oranje Fonds roept donderdag 12 maart op tot uitstel van NLdoet. Organisaties en verenigingen wordt gevraagd hun activiteit uit te stellen. ,,Met pijn in ons hart geven we dit advies. NLdoet is immers een feest van sociale verbinding. Maar er is niks belangrijker dan gezondheid", aldus waarnemend directeur Marc van Hal. In Veenendaal waren zeker tien klussen aangemeld.

Woensdag 11 maart wordt bekend dat de eerste inwoner van Veenendaal besmet is met het virus. Het gaat om een man die op vakantie is geweest in Italië. Volgens burgemeester Gert-Jan Kats zijn ,,op dit moment voor Veenendaal geen aanvullende maatregelen noodzakelijk."

Meer informatie over het coronavirus is te vinden op de website van het RIVM. Je kunt ook bellen met het RIVM: 0800-1351.