• Touwtrekvereniging Veenseboys

Veense touwtrekkers willen NK op eigen terrein winnen

VEENENDAAL In Veenendaal zijn vrij anoniem wekelijks flink wat mannen in de weer met het trekken aan een touw. De trouwtrekkers van de Veenendaalse touwtrekvereniging Veenseboys doen dit al jaren op verdienstelijk niveau en willen straks, op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni, in de eigen gemeente het Nederlands Kampioenschap winnen. ,,We zijn zeker kansrijk."

door Jeroen van der Veer

Een van die fanatiekelingen bij de touwtrekvereniging is Teunis van Steenbergen, die daarnaast ook secretaris is. Vanaf zijn zestiende is de inmiddels veertiger al betrokken bij de club die gevestigd is op de Groeneveldselaan en nog wekelijks gaat hij er met plezier naar toe. ,,De sfeer is bij ons heel fijn. We hebben leden van 13 jaar, maar ook van boven de 55. Die combinatie maakt het mooi."

BLOEDFANATIEK Het beeld dat er van touwtrekken heerst, is volgens Van Steenbergen niet altijd terecht. Natuurlijk zijn het een stel mannen die onderling plezier hebben en na afloop een pot bier drinken, maar ze zijn bloedfanatiek. Minimaal twee keer per week wordt er keihard getraind en de prestaties liegen er niet om. ,,Daarnaast laten wij ook soms een diëtist op bezoek komen. We zijn écht met onze sport bezig en het is meer dan een bezigheidsuurtje hoor."

DRAAIBOEK In het verleden waren de sterke mannen vrijwel altijd de beste en dat hopen ze op 20 juni weer te zijn. Dan wordt het NK op hun complex georganiseerd. ,,We hebben dit eerder gedaan, dus de draaiboeken kunnen weer uit de kast. We verwachten veel sporters. Er zullen zo'n honderd deelnemers per gewichtsklasse meedoen en in die twee dagen hebben we misschien wel acht verschillende klassen."

,,Voor mensen die weinig verstand hebben van de sport, is een bezoekje zeker aan te raden", aldus de Van Steenbergen. ,,Er komt een speaker die tijdens het toernooi allemaal informatie geeft en verslag doet. Je wordt dus echt door het toernooi meegenomen."

BUITENGEBIED Dit kalenderjaar vertrekken de Veenendalers ook naar Spanje om actief te zijn op het Wereldkampioenschap. Een trip waar iedereen naar uitkijkt. Gek genoeg zijn er bij de Veenendaalse touwtrekvereniging Veenseboys niet heel veel echte Veenendalers lid. ,,Deze sport is vooral in het buitengebied populair. Zo heb ik het zelf ook geleed op 16-jarige leeftijd. Ik denk dat tachtig procent niet uit Veenendaal komt. Toch is iedereen bij ons welkom, hoor", zegt Van Steenbergen snel. ,,Jong of oud, ze kunnen en mogen allemaal komen. Op de donderdag beginnen we om 20.00 uur met trainen en de deur staat dan altijd open. Je zal verbaasd zijn wat er allemaal bij komt kijken. Het is echt niet zo eenvoudig als het lijkt."

Meer informatie over de touwtrekvereniging is te vinden op www.veenseboys.nl