• Archief BDUmedia

Verlies de vrijwilliger niet uit het oog, sportend Veenendaal

VEENENDAAL Tien jaar sportverslaggeving voor de VeenendaalseKrant begon voor mij op Sportpark Panhuis en daar is het avontuur ook geëindigd. Typerend, al zeg ik het zelf. Op dat kleine stukje Veenendaal gebeurt namelijk altijd wel iets en als er 'iets' aan de hand is, was de VeenendaalseKrant daar altijd bij. Was het niet voor de sportverslagen, dan was het wel omdat een trainer een deur kapot had geslagen of omdat er een streaker op het veld liep. De mensen hadden tien jaar geleden gelijk en ik kan het nu ook beamen; in Veenendaal is het nooit saai.

Gelukkig is de sport in Veenendaal meer dan alleen de twee clubs op Sportpark Panhuis. Ik, als nuchtere Amersfoorter, verbaas mij wel eens over het aanbod in deze gemeente. Er is zoveel te doen en er zijn zoveel diverse sporten. Zo deden we verslag van waterpolo-finales en speelden de tafeltennissers om de landstitel. Ondanks dat veel inwoners het normaal zijn gaan vinden, is het écht uniek dat Veenendaal – Veenendaal in de gemeente gereden wordt en was er sinds tijden zelfs weer een kickboksgala. Allemaal evenementen van topformaat en daar mag Veenendaal best wat trotser op zijn.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en daarom was ik namens de krant altijd met veel liefde op de sportaccommodaties te vinden. Daar trof ik elke keer opnieuw -of het nou ijskoud was of snikheet- hardwerkende vrijwilligers. Al deze helden, want dat zijn het, zorgen ervoor dat Veenendaal kan sporten op hoog niveau. In de afgelopen jaren mocht ik verslag doen van diverse grote wedstrijden, maar de rubrieken 'vrijwilliger van de week' en 'supporter van de week' waren de hoogtepuntjes. De personen die in deze rubrieken kwamen –en dan vergaten we er nog een hele hoop- maken de sport in Veenendaal. Zij zorgen voor de sfeer en zij zijn onmisbaar. Koesteren, deze toppers!

Er wordt de laatste tijd veelvuldig gevraagd wat mij het meest is bijgebleven. Die vraag kan ik simpelweg niet beantwoorden. Moet ik dan het overlijden van Stefan Verwoert benoemen? Het ongeluk van Joey Snijders? De soap bij DOVO of de unieke sfeer bij SKF? Dan zou ik de treffers van Simon Brouwer tegen Rijnsburgse Boys tekortdoen, om maar te zwijgen over de prestaties van bijvoorbeeld Marcel Verhaar, Timothy Petersen, Jorik van Egdom en Bo de Groot.

Oh, wacht eens. Het faillissement bij VVA'71 is mij ook bijgebleven. Een voorbeeld hoe mensen doorsloegen in hun fanatisme en de echte vrijwilligers voorbij liepen. Doodzonde. Daarom, sportend Veenendaal: verlies nooit de vrijwilligers uit het oog. Geef de barvouw eens een knuffel, bedank de scheidsrechter na afloop, spreek de waardering uit naar je ouders die je altijd wegbrengen waardoor jij je unieke sportprestatie kan leveren en wordt niet boos als de kantinebaas om 02.00 naar huis wil.
Hier, bij dit stukje tekst, eindigt mijn avontuur bij de VeenendaalseKrant. Ik bouwde vriendschappen op, die ik tot op de dag van vandaag koester. Sport in Veenendaal loslaten? Liever niet. Daarom; tot in 2020. Niet meer namens de Veenendaalse Krant, maar voor RegiosportVeenendaal.nl.

Jeroen van der Veer