• Kees-Jan van Overbeeke

VZC realiseert live-verbinding tijdens clubkampioenschappen in Veenendaal

VEENENDAAL Bij zwemvereniging VZC zijn ze maar wat blij dat de clubkampioenschappen dit weekend door kunnen gaan. De zwemwereld lag door de coronacrisis ook een tijd lang stil, maar nu de versoepelingen van kracht zijn, kunnen de zwemmers hun seizoen afsluiten met een kampioenschap in eigen bad. Zonder publiek, maar wel met een livestream. ,,Vooral voor het sociale aspect is dat zeer belangrijk.”

door Jeroen van der Veer

Al langere tijd wordt Zwembad De Vallei weer gebruikt om fanatiek te zwemmen. Weliswaar lag alles stil en lagen er geen wedstrijden in het verschiet, maar toen het weer mocht kwamen de zwemmers in groten getale. Iets wat Harry Delno, zwemcoach van VZC, goed deed. ,,De laatste paar trainingen zijn we weer fanatiek bezig. Zwemmers hebben toch negen weken niets gedaan, dus we moesten weer opbouwen. Inmiddels zijn we op hetzelfde niveau als normaal.”

GOED AFSLUITEN En dat komt goed uit, want de clubkampioenschappen staan voor de deur. ,,We moesten daarvoor flink wat regelen, maar het is gelukt. Erg fijn voor de leden, want zij willen dit seizoen goed afsluiten. Enige jammere is dat we de dag niet kunnen afsluiten met de traditionele bbq en dat er geen publiek mag komen.”

VANUIT HUIS MEEKIJKEN Maar daarvoor heeft de club een oplossing bedacht. Zo wordt er gebruik gemaakt van een camerasysteem dat ervoor zorgt dat thuisblijvers live mee kunnen kijken. ,,Dit is iets wat in de zwemwereld vaker wordt gedaan, maar wij als club voor het eerst toepassen. Als dit een succes is, gaan we de camera’s vaker inzetten. Bij een zwemwedstrijd is een persoon kort actief, terwijl het voor de rest lang wachten is. Ik begrijp dat dit voor ouderen niet prettig is; al die tijd in een warm bad. Door een live-verbinding kunnen opa’s en oma’s vanuit huis hun kleinkind op een prettigere manier bekijken.”

ZOMERTRAINING Door de coronacrisis hebben zoals gezegd veel zwemmers letterlijk en figuurlijk stilgestaan. Daarom kiest Delno ervoor om in de vakantie nog twee keer per week trainingsuren aan te bieden. ,,We moeten wel”, is hij duidelijk. ,,Wil je goed aan het nieuwe seizoen beginnen, zal je nu al aan de bak moeten.”

LIVE VERBINDING Op zaterdag worden de clubkampioenschappen gehouden in Veenendaal en zo’n 80 zwemmers doen daaraan mee. De wedstrijden zijn vanaf 12.45 uur live te volgen via deze link: klik hier