• Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker

Zonovergoten jubileumeditie Kwintelooyen Winterrun

VEENENDAAL De vijfde editie van de Kwintelooyen Winterrun werd zaterdag door het grootste aantal deelnemers in een zonovergoten landschap gelopen. Er was sprake van slechts één flinke bui. Tijdens deze vlaag van hagel en wind moest de organisatie van de run wel even vol aan de bak om schade te voorkomen.

Ted Walker

Mede-organisator Erik Dekker keek op voorhand met grote trots naar het evenement. Dekker organiseert het evenement vanaf het eerste uur en ziet groei. ,,Het evenement is dit jaar weer beter en groter dan afgelopen jaar en tegelijkertijd blijft het laagdrempelig voor onze deelnemers om mee te doen'', zegt hij.

,,Waar hem dat in zit? Nou, kijk om je heen zou ik zeggen. We maken dit jaar gebruik van een drone om beelden te maken, we hebben startnummers op naam, andere, betere tenten, verkeersregelaars, pendelbussen en tachtig vrijwilligers. We hebben alleen geen sneeuw kunnen bestellen helaas. Maar het is droog en er komt een klein zonnetje doorheen, ideale omstandigheden voor hardlopers lijkt mij.''

HEUVELS Die hardlopers roemen de Kwintelooyen Winterrun. Zo vindt men het evenement goed georganiseerd en met name de omgeving en het verschil in hoogte worden genoemd. ,,Die heuvels zijn altijd weer een uitdaging hier op Kwintelooyen", zegt winnaar van de vijf kilometer Dirk van Sijpveld vlak na de wedstrijd.

,,Die zijn echt stijl. Je weet dat ze gaan komen na 2,5 kilometer, je weet dat je wat rustiger aan moet doen, maar ik ben toch weer net over dat randje heen gegaan. Daar moest ik even van bijkomen want ik verzuurde wel een beetje. Ik moest dus even op adem proberen te komen en het laatste stuk ben ik weer vol gas gegaan naar de finish. Het was een lekker rondje en het ging beter dan vorig jaar. Dat mag ook wel, want ik ben natuurlijk weer een jaartje verder en wat ouder geworden dus het moest ook wel beter.''

NK-VOORBEREIDING Voor Koen van Dijk uit Amersfoort was de Winterrun een rondje voor de 'fun'. Hij werd eerste bij de mannen op de 15 kilometer. ,,In principe loop ik alles voor mijn plezier natuurlijk'', vertelt hij achteraf. ,,Maar mijn focus ligt nu bij het NK in Schoorl over een week of drie.''

Van Dijk verbeterde zijn prestatie van afgelopen jaar. ,,Toen werd ik gedeeld tweede met een teamgenoot van AV Triathlon uit Amersfoort. Dit jaar liepen we weer met meerdere mensen uit mijn team. Op een kilometertje of elf ben ik bij ze weggelopen, en dat ging wel prima. En nu dus onderweg naar het NK. Deze Winterrun heb ik min of meer als trainingsrondje gebruikt. Een prachtige loop, maar de wedstrijd in Schoorl is met rood omcirkeld'', aldus Van Dijk.

FAMILIESTRIJD Ilonka Wolfswinkel werd eerste bij de vrouwen op de vijf kilometer. Zij had nog wat recht te zetten met haar man Rik, die tweede werd bij de mannen. ,,Vorig jaar zat er exact drie minuten tussen ons'', vertelt ze meteen na haar race. ,,Ik wilde per se dat ik nu dichterbij hem zou eindigen. En dat is gelukt: twee minuten en dertig seconden'', zegt zij lachend. ,,Hoe dat straks thuis gaat? O, prima hoor. Maar ik vind het wel ècht leuk dat het gaatje smaller geworden is. We gaan nu nog even een rondje 'uithobbelen' en dan lekker naar huis.''

BALEN De Veenendaalse Samantha de Bruin werd eerste bij de vrouwen op de tien kilometer. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. ,,Ik ben uitgeput'', reageert ze direct na haar finish. ,,Het was een mooi parcours maar wel pittig. Die bergen. Ik verzuurde niet per se, maar merkte dat ik die laatste kilometers aan wilde zetten en dat lukte niet meer. Of ik daarvan baal? Ja, daar baal ik wel van. Volgens mij zit ik net iets boven mijn tijd van vorig jaar. Dus, volgend jaar weer beter'', neemt de Veense zich voor.

WETHOUDER De Kwintelooyen Winterrun begon vijf jaar geleden als klein evenement maar groeit inmiddels door naar een internationaal bekende loop. Dat ziet ook sportwethouder Martijn Beek. ,,Bij de voorinschrijving waren al bijna alle startplekken bezet en vlak van te voren zelfs helemaal. Dus dat is een heel mooi teken'', vindt hij.

MOOIE COMBINATIE ,,Of dit evenement bijdraagt aan 'Veenendaal sportstad'? Jazeker, maar het draagt aan veel meer bij. De samenwerking met Rhenen is mooi, we staan hier natuurlijk op gezamenlijk gebied. Ik zie links en rechts groepjes ontstaan, mensen die met elkaar kletsen, dus het is ook een heel sociaal gebeuren. Het is dus een evenement waarin een heel mooie combinatie zit die Veenendaal op de kaart zet wat sport betreft maar ook wat betreft saamhorigheid'', aldus Beek.

AAN DE SCHEERLIJNEN HANGEN Het hardloopevenement is uiteindelijk zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Maar om dat predicaat te verkrijgen moest de organisatie van de run nog wel even vol aan de bak. ,,Het motto 'Run on clouds' werd even kracht bijgezet door een flinke windvlaag'', legt Erik Dekker uit. ,,We moesten inderdaad even met z'n allen aan de scheerlijnen hangen om te voorkomen dat de finishboog om zou vallen en onze eigen partytent weg zou waaien. Daarnaast hebben we moeten improviseren toen bleek dat alle parkeerterreinen vol stonden. Maar voor de rest is deze jubileumeditie naar tevredenheid gelopen. Of er zonder twijfel een zesde Run komt? Ik moet natuurlijk altijd een slag om de arm houden want we moeten nog evalueren. Maar ik durf wel een heel voorzichtige 'ja' uit te spreken'', zegt Dekker.

ZESDE EDITIE En dat is goed nieuws voor Samantha de Bruin. Want dan kan zij de nare smaak van deze editie in 2021 wegspoelen. Ilonka Wolfswinkel kan het gaatje met haar man nog kleiner maken. Zal ze het terug kunnen brengen naar twee minuten? Koen van Dijk. Gaat hij volgend jaar al op 9 kilometer weglopen bij zijn teamgenoten? En Dirk van Sijpveld? Zal hij zijn krachten dan beter verdelen zodat hij die bergen beter aankan? Dat zou hij moeten kunnen, hij is dan immers weer een jaartje ouder. We gaan het zien en beleven in de zesde editie van de Kwintelooyen Winterrun. Toch Erik?

Ga voor alle uitslagen naar uitslagen.nl en klik op Kwintelooyen Winterrun.