Primeur Squad Mass Start bij De Meent

[ALKMAAR] IJsbaan De Meent Bauerfeind in Alkmaar heeft de primeur voor een uniek schaatsevenement. Op zondag 4 maart wordt de eerste editie van de Squad Mass Start gereden. Deze innovatieve race bestaat uit een gewaagde combinatie van diverse componenten uit de schaatssport en het baanwielrennen. Vijf kilometer schaatsen met je eigen samengestelde squad tegen andere squads met als hoofdprijs 1.000 euro.
De schaatssport staat met het WK Allround in Nederland en de Olympische Spelen in aantocht volop in de belangstelling en is van 'iedereen'. Daarom is er nu de Squad Mass Start, een schaatsrace voor squads (teams). Ambassadeur van dit nieuwe concept is voormalig Nederlands marathon- en langebaanschaatser Christijn Groeneveld.

"De race bevat alle componenten van de meest populaire onderdelen binnen de schaatssport van dit moment. Daarbij is er ook een beetje gekeken naar het baanwielrennen," meldt Kim van Dijk, projectleider bij Alkmaar Sport. "De bijzondere combinatie van Masstart, Team Relay en Ploegenachtervolging vanuit het schaatsen/shorttracken en de koppelkoers vanuit het baanwielrennen leidt tot een geheel nieuw wedstrijdconcept. De Squad Mass Start biedt mooie kansen voor de schaatssport en de aanhakende partners die de eerste editie van dit evenement mogelijk maken. Partners die allen inzien dat deze vorm van schaatsen de sport aantrekkelijker maakt voor iedereen."

Het unieke van dit concept is dat er gereden wordt met zelf samengestelde squads/teams, niet gebonden aan sekse of leeftijd, met als doel zo snel mogelijk een 5 km te rijden als squad. Alleen zullen de rijders van elke squad niet allemaal de gehele 5 km rijden. "Bij de start staan de nummers 1 van elke squad in het startvak en per kilometer komt er een nieuwe rijder per squad bij. Zo rijdt rijder 1 de gehele 5 km, maar de laatste rijder die aansluit slechts 1 km. Kortom, een tactisch spel. Er wordt gestart met zes rijders en er wordt gefinished als massa met dertig rijders. In totaal zijn er vijf heats en een finale. De squad mass start is een uniek event waarbij snelheid, tactiek en lef nodig is. Bij succes zal deze wedstrijdvorm volgend jaar landelijk worden uitgezet," aldus Van Dijk.
Deelnemers kunnen zich vanaf 8 januari per team van 5 personen aanmelden via www.demeentalkmaar.nl/sms. De kosten bedragen 10 euro per persoon, inclusief twee consumpties en toegang tot de After Skate Party. De inschrijving geschiedt per team. Voor meer informatie of inschrijven kunnen mensen contact opnemen met Kim van Dijk via k.vandijk@alkmaarsport.nl.