• Jeroen van den Berg

Calderwood (DOVO): 'Geen tijd om aan een proces te werken'

VEENENDAAL Er moet bij DOVO echt iets gaan gebeuren om degradatie te voorkomen en daarom zullen er veranderingen plaatsvinden. Dat gaf trainer Scott Calderwood aan na de verloren wedstrijd tegen Goes (1-0). De toeschouwers moeten dan ook niet raar opkijken als er de komende dagen een nieuwe speler op het sportcomplex verschijnt. ,,Ik kan niet ontkennen dat we aan het zoeken zijn."

door Jeroen van der Veer

Een gelijkspel en een overwinning zorgden ervoor dat de vereniging met een goed gevoel de winterstop in ging, maar daarvan is momenteel weinig over. Intern rommelt het nog steeds, er is nog altijd geen nieuwe technische commissie en ook de prestaties zijn niet goed. In 2020 werden twee wedstrijden gespeeld, tegen Ajax en Goes, en beiden gingen verloren.

UIT DE EMOTIES Is het pech dat DOVO momenteel in deze situatie zit of heeft het dit aan zichzelf te danken? Het is een vraag die nauwelijks te beantwoorden is en ook Calderwood heeft geen duidelijk antwoord. ,,We moeten op het veld zelf afdwingen dat het mee gaat zitten. Dat die ene kans wel in het netje vliegt in plaats van op de paal. Dat kan alleen maar als de echte wil er is om te winnen. Dat houdt in dat je altijd met je man meeloopt, niet verzaakt en vol het duel aangaat. Zaterdag was dat niet altijd het geval en dat kan in deze fase echt niet meer."

Ik dat ik nu wel recht van spreken heb als ik zeg dat wij onze ogen niet moeten sluiten voor versterkingenIn de rust van het duel tussen DOVO en Goes ging de trainer flink uit zijn plaat, maar die emotie is nu verdwenen. Er staat een nieuwe week op het programma en de blik moet op de volgende wedstrijd. ,,Er is geen tijd om aan een proces te werken. We moeten resultaten boeken. Simpeler kan ik niet zijn. Dat een speler niet meeloopt met zijn man; daar valt niet op te trainen. Iedereen, maar dan ook echt iedereen, moet beseffen in welke situatie wij zitten."

VOOR DE LEEUWEN Door het wegvallen van aanvoerder Roy Bakkenes en Kai Huisman verloor DOVO ook twee van zijn creatieve mensen. Beide spelers zullen minimaal een maand in de lappenmand zitten en dus moet Calderwood puzzelen. Toch moest de oefenmeester concluderen dat hij niet al te veel keuze heeft door blessures en schorsingen. ,,Toen ik mijn contract ondertekende, wist ik hoe mijn selectie was. Daarom ging ik ook niet lopen zeiken om nieuwe spelers. Alleen je mist er nu wel een flink aantal en daarom denk ik dat ik nu wel recht van spreken heb als ik zeg dat wij onze ogen niet moeten sluiten voor versterkingen."

Ondanks de blessures van meerdere middenvelders, blijven bijvoorbeeld Tarik el Khoulati en Noah Staal op de bank en wordt verdediger Yannick Zeeman doorgeschoven naar het middenveld. Juist die jonge honden kunnen DOVO misschien nieuw elan geven, maar Calderwood twijfelt: ,,Zij zijn zeer getalenteerd, maar moeten wij hen nu voor de leeuwen gooien? Daar twijfel ik dus wel over, want ik ben zuinig op ze. We zitten nou niet in de fijnste situatie en vechten voor elk punt is nu noodzakelijk."

We moeten op het veld zelf afdwingen dat het mee gaat zittenSCHANDALIG Hoe dan ook, bij DOVO moet er echt iets veranderen om zo degradatie te ontlopen. Op welke plek DOVO moet staan om dit te bewerkstelligen, is niet duidelijk. Degradeert de nummer 17 en 16 en spelen de ploegen 14 en 15 nacompetitie? Degradeert maar één team? ,,Ik heb echt geen idee en dat is schandalig dat hier vanuit de KNVB nog altijd onduidelijkheid over is", aldus de trainer van DOVO. ,,Maar goed, wij moeten daar niet afhankelijk van zijn. Er zijn nog vijftien duels te spelen en dat kan heel wat punten opleveren. Daar moeten wij onze energie insteken en gaan afdwingen dat het ons wel gaat meezitten. Dat kunnen we maar op één manier bereiken; keihard knokken voor deze mooie vereniging."