• BDUmedia

Nieuwe trainer De Merino's: 'Balans vinden tussen presteren en plezier'

VEENENDAAL De jongens van De Merino’s hebben even vrijaf gekregen van trainer Jeroen de Zwaan en na zes intensieve weken waren ze daar ook wel aan toe. Door het coronavirus stonden spelers lange tijd stil en daarom besloot de nieuwe oefenmeester alvast aan de slag te gaan met de groep die volgend seizoen uitkomt in de eerste klasse. ,,We verdelen de voorbereiding in blokken en hebben echt al gericht naar aankomend seizoen gewerkt.”

door Jeroen van der Veer

Wie De Zwaan spreekt, merkt aan alles dat de oefenmeester gedreven is. Na Henne Oostermeijer en Jan Gasbeek kiest De Merino’s nu bewust voor een jonge en talentvolle trainer en de klik met de spelersgroep lijkt er direct te zijn. Toch was het de afgelopen weken behelpen, want partijtjes en fysieke duels waren op de training niet mogelijk. ,,Desondanks hebben we wel het nodige kunnen doen. Maar het klopt, het liefst speel je positiespelletjes.”

PLAN VAN AANPAK Dat gaat straks gebeuren, maar eerst hebben de spelers van De Merino’s even rust. Dat geeft De Zwaan de gelegenheid om na te denken hoe hij met zijn selectie wil gaan spelen. Toen hij tekende bij de ploeg uit Veenendaal, en bekend maakte Roda’46 uit Leusden achter zich te laten, leek zijn toekomstige werkgever kampioen te worden. Door de coronacrisis werd het seizoen abrupt afgebroken en was men bij De Merino’s bang dat ze in de tweede klasse zouden blijven. 

Van kampioen moeten worden in de tweede klasse naar lijfsbehoud in de eerste klasse.

De KNVB besloot om De Merino’s toch te laten promoveren en dus verandert de doelstelling. Van kampioen moeten worden in de tweede klasse naar lijfsbehoud in de eerste klasse. Toch hoeft niemand bang te zijn dat De Zwaan zijn ploeg verdedigend laat voetballen, al vindt hij de verdedigende organisatie wel belangrijk. 

VEEL KWALITEITEN ,,De club wil een stabiele eersteklasser worden en zo iets realiseer je niet direct in één seizoen. Op de trainingen is mij opgevallen dat wij aan de bal veel kwaliteiten hebben en daar moeten we gebruik van maken. Ik ben geen trainer die nu allemaal clichés gaat uitspreken. We moeten echt afwachten wat we van de eerste klasse kunnen verwachten. Na een wedstrijd of vijf kan ik pas zeggen hoe sterk de competitie is en wat de mogelijkheden zijn.”

LANGE TERMIJN Wel is de eerste doelstelling handhaving. Nog een jaar in de tweede klasse ziet echt niemand bij De Merino’s zitten. ,,Mochten we er nou in de winterstop goed voorstaan, kan je de doelstelling altijd naar boven bijstellen. Ik ben sowieso iemand die op lange termijn denkt. Dat deed ik bij Roda'46 ook en zal nu ook gebeuren. Natuurlijk heb ik als trainer ook ambities, maar ik wil in mijn periode bij deze club ook iets moois neerzetten. Een stabiele eersteklasser worden; daar gaan we voor."

De Zwaan gaat in Veenendaal nauw samenwerken met Ryan Holman en Eric Pater. Laatstgenoemde is al jaren een vast gezicht op de bank bij De Merino's, terwijl Holman voor het eerst assistent-trainer wordt. ,,Ik ben zeer tevreden met mijn gehele staf. Ryan is een voetbaldier en let erg op de details, terwijl Pater de ervaren man is. We vullen elkaar aan en dat is altijd goed."

BALANS De oefenmeester is door de club ook naar Veenendaal gehaald om een stukje professionalisering toe te passen. De Merino's wordt vaak gezien als 'dat gezellige clubje' en daar wil De Zwaan niets aan veranderen. ,,Maar je moet wel de balans vinden tussen presteren en plezier. Op de trainingen en wedstrijddagen verwacht ik veel van de spelers en daarbuiten mag en moet het gezellig zijn. Maar goed, ik heb in de afgelopen zes weken al gemerkt dat dit goed komt."