• Westeinder Sloeproei Team

Westeinder Sloeproei Team doet ronde over Friese wateren

AALSMEER In de hoofdklasse Sloeproeien vond vorige week de derde wedstrijd van het seizoen plaats. Ditmaal ging het Westeinder Sloeproei Team op weg naar het Friese Lemmer voor een wedstrijd van 22,5 kilometer over de Friese wateren. 

Ook hier was een groot deelnemersveld van ruim negentig sloepen aanwezig, en dat beloofde dus een spannende wedstrijd te worden. De Polyester uit Aalsmeer mocht om 12.52 uur aan de wedstrijd beginnen en moest gelijk starten tegen een van haar concurrenten; het Sloepweesje uit Hoogmade. Het doel was duidelijk: goed starten en direct wegroeien bij deze sloep, om voldoende tijd op ze te pakken. Dat was helaas makkelijker gezegd dan gedaan.

GEMIDDELDE De snelheid zat er goed in na de start, met een gemiddelde van 9.0 kilometer per uur werden de eerste kilometers afgelegd en liep de Polyester goed in op andere concurrenten. Uit de haven ging de route het open water op, en moesten de sloepen naar de eerste boei roeien. De Polyester liep goed in op de Serdon, een andere concurrent uit de Hoofdklasse.

Na 4 kilometer werd deze sloep ingehaald, echter pikten zij direct, samen met het Sloepweesje, aan om zo min mogelijk last van de stroming te hebben. Beide andere sloepen profiteerden hier dus flink van het team uit Aalsmeer, want die had de stroming vol tegen.

GAT De eerste boei rondde het team uit Aalsmeer fantastisch, en er viel meteen een gat met de andere twee boten. De sloepen draaiden hier tegen de toch wel pittige wind in, en hier moest dus een gat geslagen worden met de concurrenten. Langzaam gebeurde dit ook, maar het gat werd niet groter dan 250 meter.

Na de tweede boei ging de route door een breed kanaal om een groot eiland heen. Helaas zit er in dit stuk een brug, en daar had de Polyester last van langzamere sloepen en moest er zelfs ingehouden worden. Direct liep het Sloepweesje weer in, en zo kon het team uit Aalsmeer opnieuw beginnen. In het kanaal was de wind volledig weg en het stevige zonnetje zorgde voor een enorme hoge temperatuur. Zeer zware omstandigheden voor alle sloepen. Maar desondanks werd het gat met het Sloepweesje langzaam weer groter.

OPEN WATER Het laatste stuk van de route ging weer over het open water, tegen de wind in, terug naar de haven van Lemmer. Na 2 uur roeien begint dan alles in het lichaam wel pijn te doen, maar het team moest doorzetten voor een goede tijd. En dus werd er extra aangezet in de sloep en moest iedereen diep in de reserves tasten.

Na 2 uur, 34 minuten en 57 seconden finishte het team weer in Lemmer. Uiteindelijk leverde dit een zevende plaats op in de Hoofdklasse. Dit was toch wel een kleine teleurstelling voor het team. Maar het verschil is zeer klein. Als het team uit Aalsmeer 41 seconden sneller had geroeid, was het op een vierde plaats terecht gekomen. De Hoofdklasse-teams zitten dus heel erg dicht bij elkaar.

Inmiddels staat het team op een vijfde plaats in het tussenklassement voor het Nederlands Kampioenschap. De volgende wedstrijd is 15 juni op de Kagerplassen.