Leren lassen in Zweden

[BEVERWIJK] De eerste groep van twaalf studenten en twee docenten Werktuigbouwkunde niveau 2/3 van het Nova College aan de Laurens Baecklaan in Beverwijk is net super enthousiast terug van deelname aan een tweeweekse Pop-up school in Växjo (Zweden) binnen het Excellentieprogramma. De reis was een primeur binnen het domein van de opleidingen Techniek en ICT en is gelijk een groot succes en een onvergetelijke ervaring.

[ENTHOUSIAST] Zowel de studenten, de docenten van het Nova College en de directie en docenten van de Zweedse school Teknikum Växjö Kommun, Utbildningsförvaltningen, waren unaniem enthousiast. Voor deze studenten was het een ervaring die zij nooit zullen vergeten. Zij hebben tijdens deze twee weken Pop-up school gewerkt werken aan het keuzedeel Internationalisering met als geïntegreerd onderdeel het behalen van een lasdiploma. Op de technische school in Zweden volgden ze praktijk- en theorielessen lassen en Engels. De lessen zijn gegeven door zowel onze docenten als door de docenten van de Zweedse school. De werkstukken die de studenten hebben gelast, zijn naar Nederland gestuurd. Daar zijn deze beoordeeld door het Nederlands Las Instituut op 6 december: er zijn zes officiële lasdiploma's behaald en vier lascertificaten.

[TEAMBUILDING] De studenten hebben in hun vrije tijd veel gesport, Volvo fabrieken bekeken, een kasteel bezocht en een ijshockeywedstrijd gezien. Tijdens hun bezoek aan de Volvo fabrieken is hen zelfs een baan aangeboden, aangezien men in Zweden een groot gebrek aan lassers heeft. Het succes van deze Pop-up school is mede te danken aan een intensief teambuildingsprogramma van drie sessies met zeeroeien en andere sportactiviteiten.

Tussen de lessen door hebben de Zweedse en Nederlandse studenten gezamenlijk aan een opdracht gewerkt, het maken van een statue of exchange (een stalen beeld) met als gemeenschappelijk doel dat Europese jongeren kunnen samenwerken, lassen en elkaar leren kennen. Als bedankje voor de Zweedse school is de statue of exchange hen aangeboden. Voor volgend jaar zijn er alweer afspraken gemaakt om deze Pop-up school een vervolg te geven.