Een duizelingwekkende ode aan jonge liefde

het veld: Het is een verhaal zo oud als de tijd, hoewel we het in 1974 zien San Fernando Valley: tienerjongen Gary (Cooper Hoffman, zoon van Philip Seymour) ontmoet gedesillusioneerd twintigermeisje Alana (Alana Haim – ja, van HAIM-faam); jongen en meisje beginnen om elkaars baan te dansen, duidelijk in vervoering maar bang om het te zeggen; jongen en meisje beginnen een waterbedbedrijf en veroveren de vallei stormenderhand.

Het verhaal gaat vanaf daar, zij het op slinkse en meer gecompliceerde plaatsen dan je zou verwachten. En dit alles vindt plaats te midden van de rockmuziek, klokkenluiders en het einde van de geschiedenis van Amerika in het Vietnam-tijdperk, inclusief gastekorten, de burgemeesterscampagne van Joel Wachs (Benny Safdie) en een uit de hand gelopen Jon Peters (Bradley Cooper).

Doorweekte bodem: Ik heb geen idee waar Paul Thomas Anderson deze reputatie vandaan heeft als een zichzelf serieuze fuddy-duddy die alleen maar kunstfilms maakt. Zeker, zijn meest recente werken – Er zal bloed zijn, De meester, Fantoomdraad – zijn sierlijke, elegant gemaakte karakterdrama’s, hoewel niet zonder hun eigen wrange humor.

Maar Zoethout Pizza (een verwijzing naar de inmiddels dode SoCal-recordketen) ziet Anderson terug in de zonnige, wervelende modi van Boogie-avonden, Inherent Vice, en, meer in het bijzonder, Punch-dronken liefde, een gemakkelijke leeuwerik die lepels romantische charme uithaalt, zelfs – of misschien omdat – de leads gewoon niet kunnen stoppen elkaar emotioneel pijn te doen.

Er zijn hier draden van Andersons typische liefde voor Altman, met zijn naturalistische ritmes en de korrelige, bij de tijd passende cinematografie (onder toezicht van Anderson zelf, naast Michael Bauman), naast meer dan een beetje Liefdesverhaal. In feite staat de originele roman van Erich Segal in één keer op een boekenplank en knipoogt hij naar ons met zijn belofte van jonge liefde. Dat gezegd hebbende, Zoethout Pizza volgt niet de gebruikelijke trajecten van dit soort coming-of-age-verhalen, en het is er zo veel beter voor.

creditSource link

Bduproductie.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart